Vējonis: diskusijās gūta pārliecība, ka regulējumā par valodas lietojumu radio apraidē ir nepilnības

© F64

Pēc diskusijām par grozījumiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā un Saeimas šīsdienas balsojuma ir panākts, ka Saeima ir apņēmusies vēlreiz atgriezties pie regulējuma par valodas lietojumu radio apraidē un pie tā strādāt līdz 2017.gada 1.janvārim, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja prezidenta pārstāvis Gusts Kikusts, Vējonis ir gandarīts, ka deputātu diskusijās par minētajiem grozījumiem izskanējušajos viedokļos ir gūta pārliecība, ka Saeimas iepriekš sasteigti pieņemtajā regulējumā ir nepilnības un tas pilnvērtīgi nenodrošina ne valsts valodas nostiprināšanu, ne arī stiprina informācijas telpas drošību.

Kikusts arī informēja, ka nākamgad būs daudz jaunu apstākļu, lai būtu iespējas un pamatoti iemesli pārskatīt regulējumu par valsts valodas lietojumu radio apraidē.

Tāpat viņš norādīja, ka jau ar 2016.gada 1.janvāri stājas spēkā regulējums, kas uzliek par pienākumu pārraidīt vismaz 90% Latvijā radīta satura, līdz ar to tas būtiski ierobežos retranslācijas un propagandas iespējas.

LETA jau vēstīja, ka Saeima šodien atkārtoti galīgajā lasījumā pieņēma iepriekš apstiprinātos un Vējoņa neizsludinātos grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, saglabājot ieceri nākotnē veikt strīdīgos "radio valodas" grozījumus. Atbilstoši jaunajai redakcijai, likuma grozījumi gan stāsies spēkā no 2017.gada, nevis 2016.gada, kā bija plānots iepriekš.

Saeima likuma spēkā stāšanos atlika uz gadu līdz 2017.gadam, jo attiecīgās normas ir apstrīdētas Satversmes tiesā (ST), un atlikšanas mērķis ir rast iespēju ST līdz apstrīdētās normas spēkā stāšanās dienai izvērtēt tās atbilstību valsts pamatlikumam, izriet no pieņemto grozījumu anotācijas.

No likumprojekta un publiski izskanējušās informācijas cita starpā izriet, ka pēc strīdīgo "radio valodas" grozījumu stāšanās spēkā pāriešana uz valsts valodas izmantošanu radiostacijās tiks veikta mazākā mērā, nekā bija sākotnēji noteikts.

Valsts prezidents attiecīgos grozījumus iepriekš neizsludināja, nodeva tos otrreizējai caurlūkošanai un izteica iebildumus pret grozījumu strīdīgo daļu, aicinot to izslēgt no likumprojekta. Taču Saeima šodien, otrreiz caurlūkojot likumprojektu, noraidīja Latvijas Reģionu apvienības (LRA) rosinājumu atteikties no grozījumu daļas par valodas izmantošanu radiostacijās.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais