Ropažu iedzīvotāji ceļ trauksmi par bēgļu uzņemšanas jautājumu

© SCANPIX

Vakar, 15.decembrī, Ropažu novada domei iesniegts 160 novadnieku parakstīts kolektīvais iesniegums bēgļu uzņemšanas jautājumā, aģentūru LETA informēja Andris Orols.

Kā minēts iesniegumā, iedzīvotāji uzskata, ka Latvijas valdība nedemokrātiskā veidā - iepriekš nenoskaidrojot un neņemot vērā valsts iedzīvotāju vairākuma vēlmes un intereses - plāno izvietot valsts teritorijā lielu daudzumu imigrantu - politiskos/ekonomiskos bēgļus no citām pasaules valstīm.

Ņemot vērā citu Eiropas valstu pieredzi, nozīmīga imigrantu daļa neasimilējas un neintegrējas šo valstu sabiedrībā, rada papildu sociālo slogu pamatiedzīvotājiem, palielina dažādu likumpārkāpumu skaitu, kā arī, saglabājot un attīstot savu kultūru, ieražas un tradīcijas, apdraud pamattautu tradicionālo kultūras vērtību dzīvotspēju un dominanti.

Ar iesniegumu iedzīvotāji cenšas vērst uzmanību tam, ka pašvaldībām ir pienākums sekmēt tradicionālo kultūras vērtību saglabāšanu, nevis veikt darbības, kuras šīs vērtības mazinātu.

"Mēs, iedzīvotāji, uzskatām, ka tik svarīgs jautājums kā imigrantu izmitināšana nedrīkst tikt īstenots bez Latvijas iedzīvotāju vairākuma akcepta. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 3.pantu vietējai pašvaldībai ir jāievēro attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses. Šīs intereses nav iespējams citādi noskaidrot, kā tikai veicot pilnvērtīgu iedzīvotāju aptauju un uzzinot viņu viedokli," minēts iesniegumā.

Kā uzsver iedzīvotāji, pašlaik nav iespējams rīkot referendumus pašvaldībās, bet ir iespējama publiska jautājuma apspriešana un aptauju veikšana. Iesniegumu parakstījušie iedzīvotāji vēlas, lai pilsētas dome organizētu publisku šī jautājuma apspriešanu, jo imigrantu izmitināšana ir cieši saistīta arī ar pašvaldības attīstības jautājumiem.

Iesniegumā minēts, ka likuma "Par pašvaldībām" 61.2 pants nosaka, ka katram ir tiesības mutvārdos un rakstveidā paust savu viedokli publiskās apspriešanas jautājumā. Ņemot vērā to, ka pašvaldību rīcībā varētu arī nebūt pietiekami plašu telpu jautājuma apspriešanai mutvārdos, iedzīvotāji piedāvā, ka mutvārdu apspriešanā varētu piedalīties šī kolektīvā iesnieguma pārstāvji (iniciatīvas grupa), bet rakstveida apspriešanā (balsojot "par" vai "pret") būtu iespēja tajā piedalīties visiem pašvaldībā deklarētajiem iedzīvotājiem.

Iesnieguma iesniedzēji neuzticas veikto aptauju datiem un vēlas, lai šo aptauju un publisko apspriešanu veiktu konkrētās pilsētas/novada pašvaldība sadarbībā ar šīs iniciatīvas pārstāvjiem.

"Aptaujas jautājumu mēs vēlamies - "Vai jūs esat "par" vai "pret" imigrantu izvietošanu pašvaldības teritorijā?"," minēts iesnieguma beigās.

Ropažu novada dome apstiprina, ka iesniegums ir saņemts un tas tiks izskatīts likumā noteiktajā kārtībā. Šobrīd gan vēl nevar pateikt, vai tas tiks izskatīts kādā no domes komiteju sēdēm vai kur citur.

Svarīgākais