MEDIĶI AICINA: Palīdzēt vientuļajiem

© F64

Rīgas Austrumu slimnīcā no kādas privātmājas Pierīgā pirmdien ar ātro palīdzību nogādāta pensionāre, kura bija atrasta uz grīdas savās mājās.

Neapkurinātā mājā 84 gadus vecā sieviete uz grīdas bija gulējusi vairākas dienas. Aizvadītajās brīvdienās Kurzemē no neapkurinātas mājas slimnīcā nogādāta 77 gadus veca sieviete. Mediķi aicina radus, kaimiņus un paziņas painteresēties par gados vecajiem cilvēkiem, kuri dzīvo vieni – vai viņi atrodas siltumā, vai ar veselību viss kārtībā, vai viņi ir paēduši. Diemžēl Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) statistika ir skaudra: slimnīcās nogādā ne tikai uz ielas pakritušos un apsaldējušos dzērājus, bet arvien biežāk vecus, vientuļus cilvēkus.

Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā ievietotā pensionāre atrasta pirmdien savās mājās. Sieviete dzīvoja viena, un, pēkšņi pasliktinoties veselības stāvoklim, viņa vairākas dienas bija atradusies bezpalīdzīgā stāvoklī. Slimnīcā pensionārei tika konstatēta vispārēja ķermeņa atdzišana līdz 23,1 grādam pēc Celsija un vienas kājas apsaldējums. Rīgas Austrumu slimnīcas Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs aicina radus, kaimiņus un paziņas biežāk painteresēties par vecajiem cilvēkiem, kuri dzīvo vienatnē: «Laiks ir auksts un mitrs, būtu svarīgi šiem vientuļajiem cilvēkiem palīdzēt sanest malku, atnest no veikala pārtiku un garāmejot pārliecināties, vai viņš spēj par sevi parūpēties.»

Katru dienu NMP dienests saņem izsaukumus, lai palīdzētu cilvēkiem, kuri guvuši apsaldējumus, un daudzos gadījumos palīdzība bijusi nepieciešama cilvēkiem viņu mājās. Brīvdienās Kurzemes reģionā ar vispārēju ķermeņa atdzišanu slimnīcā nogādāta 77 gadus veca sieviete. Viņa vairākas dienas bija mitinājusies neapkurinātā mājā. Vidzemē mediķi nogādājuši slimnīcā 71 gadu vecu vīrieti, kuram iestājusies ķermeņa atdzišana. Šis vīrietis tika atrasts nekurinātā mājā, un viņš veselības problēmu dēļ vairākas dienas nav varējis parūpēties par sevi, nebija ēdis arī vairākas dienas. Savukārt Rīgā 70 gadus vecs vīrietis ilgāku laiku, iespējams, hronisku saslimšanu iespaidā atradies uz ielas un ar ķermeņa atdzišanu nogādāts slimnīcā.

Šoruden līdz decembra sākumam, neraugoties uz samērā silto laiku, Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nogādāti 14 miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bijis ķermeņa atdzišana. Vecākais no nosalušajiem bija kāds 94 gadus vecs vīrietis, kurš Saulkrastu novadā atrasts dārza mājā nosalis.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) publiskajai apspriešanai ir nodevusi likumprojektu ""Rail Baltica" projekta īstenošanas likums", ar kuru paredzēts pilnveidot spēkā esošās normas, kā arī likumu papildinās ar jaunām iniciatīvām, aģentūru LETA informēja SM pārstāvji.