Ģimenes ārsti sašutuši par veselības ministra rīcību

Latvijas ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide © f64

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas biedri ir sašutuši par veselības ministra Gunta Belēviča nostāju algu palielināšanas jautājumā.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmite Veide norāda, ka ģimenes ārstiem tika piedāvāta kapitācijas naudas palielināšana no pacientiem paredzētajiem laboratorisko izmeklējumu līdzekļiem. "Uzskatām, ka nevaram to pieļaut, ka mūsu pacientiem tiktu samazinātas iespējas veikt valsts apmaksātos laboratoriskos izmeklējumus. Ja ģimenes ārstu ienākumu palielinājums būtu sasaistīts ar pacientu laboratorisko izmeklējumu samazināšanu, tas radītu plaisu un neuzticēšanos ģimenes ārstu un pacientu attiecībās, kā arī mazinātu ģimenes ārstu  iespējas palīdzēt saviem pacientiem," uzsver S. Veide.

Jau pirms daudziem gadiem tika atcelta tā saucamā “fondu turēšana”, kad ģimenes ārsta ienākumi bija atkarīgi no nosūtījumiem uz izmeklējumiem un pie speciālistiem, kas radīja konfliktus starp pacientiem un ārstiem, kā arī valsti. Tādēļ asociācijas biedru sapulcē šī gada 16. oktobrī tika nolemts neatbalstīt ģimenes ārstu laboratorisko izmeklējumu kvotu samazināšanu, kas pēc būtības nozīmēja nepieļaut ienākumu palielināšanu uz pacientu rēķina.

Neatkarīgā raksta, ka nākamgad medicīnā strādājošo algas plānots palielināt vidēji par 7%, taču ģimenes ārstiem algu palielinājums nav paredzēts. Veselības ministrs Guntis Belēvičs skaidrojis, ka Veselības ministrija nākamgad bija paredzējusi ģimenes ārstiem novirzīt papildu 4,5 miljonus eiro, kas vidēji uz vienu ģimenes ārsta praksi būtu 286 eiro pieaugums. Šādu finansējuma palielinājumu bijis plānots nodrošināt, samazinot "neprātīgo analīžu daudzumu", taču, pēc ministra teiktā, Ģimenes ārstu asociācija ierosinājumu esot noraidījusi.