Mucenieki: melus paslēpj aiz bailēm

© F64

Ziņa par it kā imigrantu aplaupītu meiteni Muceniekos Ropažu novadā ātri izplatījusies sociālajos tīklos visā Latvijā, taču tikpat ātri noskaidrojies, ka šī informācija ir izdomāta.

Tās izplatītāji tagad mulst un saka: nebijām domājuši neko sliktu, kāpēc lai kāds internetā rakstītu ko melīgu? Tomēr šāds, pēc to rakstītāju domām, it kā nevainīgs ieraksts var radīt vēl lielāku nepatiku un bailes no patvēruma meklētājiem un vairot agresiju. To pierāda arī daudzu personu atsaucība, pie ieraksta paužot gatavību iet un aizsargāt vietējās meitenes.

Brīvdienās mikroblogošanas vietnē twitter.com parādījās Elitas Dombravas (Saeimas deputāta Jāņa Dombravas mātes) ieraksts «Pie pieturas Mucenieku centrā 17 gad. meitenei imigranti aizspieda muti, atņēma telefonu. Policija pat neatbrauca.» Šo ierakstu tālāk pārsūtījuši vismaz 50 citi cilvēki (tostarp valsts amatpersonas, piemēram, Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Jānis Iesalnieks no Nacionālās apvienības), taču daudzi arī jautājuši, kas ir informācijas avots? Informāciju papildināja vairāku jaunu vīriešu fotogrāfija, kurā viņi rāda nepieklājīgus žestus. Drīz vien atklājās, ka fotogrāfija uzņemta Meksikā.

Valsts policija noskaidrojusi, ka policijā pašlaik nav saņemta informācija, kas liecinātu par, iespējams, notikušu noziegumu Muceniekos. Izsekojot informācijas plūsmai, noskaidrojās, ka E. Dombrava izlasījusi šo ziņu Arta Kusiņa dienasgrāmatā draugiem.lv, kur savukārt tā ierakstīta, pārkopējot no anonīma komentāra pie raksta citā portālā. Sieviete atzīst, ka nav bijis iemesla neticēt, bet par fotogrāfiju esot jājautā Mucenieku iedzīvotājiem. Neatkarīgajai E. Dombrava saka: «Labi, ka notikums Muceniekos nav noticis. Pie daudzām negācijām jau esam pieraduši. Ja kaut kas tāds notiek, jācenšas pēc iespējas ātrāk to atrisināt, kamēr nav pārvērties konfliktā.»

Valsts policijā stāsta, ka pēc šīs ziņas izplatīšanās policija saņēma ļoti daudz iedzīvotāju jautājumu. «Pārbaudot to, noskaidrots, ka Twitter lietotāja informāciju pārkopējusi no cita sociālā tīkla.» Ieraksts vēl bija papildināts ar komentāru: «Labi, ka nepiekāva vai vēl sliktāk – neaizveda uz mežu, kur tas ir visapkārt.» Policija aicina iedzīvotājus neizplatīt nepārbaudītu un dezinformējošu informāciju, kā arī klaji nosoda šādu rīcību.

Ropažu novada domē Neatkarīgajai stāsta, ka līdz šim patvēruma meklētāji un vietējie iedzīvotāji ir labi sadzīvojuši. Taču, domājot par saasināto sabiedrības viedokli un nākotni, kad Muceniekos plānots izmitināt lielāku skaitu patvēruma meklētāju, novada dome ir nosūtījusi atbildīgajām iestādēm – Iekšlietu ministrijai, premjerministrei aicinājumu pastiprināti lemt par drošības pasākumiem. «Novadā nav pastāvīga Valsts policijas iecirkņa, bet no pašvaldības policijas punkta Ropažu centrā līdz Muceniekiem ir 20 minūšu brauciens. Gan no iedzīvotāju, gan patvēruma meklētāju viedokļa būtu labi, ja te būtu policija,» saka Ropažu novada domes speciāliste Inga Koleča.



Latvijā

Šodien un rīt valsts aizsardzības mācību "Namejs 2024" laikā Rīgas pašvaldības Civilās aizsardzības un operatīvās informācijas pārvalde (CAOIP) sadarbībā ar dažādiem dienestiem praktiski izspēlēs iedzīvotāju evakuācijas un izmitināšanas procesu, informē Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais