Lielvārdes vekseļa shēmotāji noplaukuši

© F64

«Labdien! Pretējā puse uz kontaktiem neiziet.» Tā uz Neatkarīgās jautājumu par solīto apliecinājumu 200 miljonu vērtā vekseļa anulēšanai atbild nu jau bijušais Lielvārdes novada mērs Jānis Āboliņš. Vispirms viņš samelojās, ka tāda vēstule viņa rīcībā ir. Pēc tam izrādījās, ka aizdevējs Riverside HK Ltd. viņam it kā atsūtījis epastu bez pielikuma. Deputāta mandātu J. Āboliņš nekaunīgā kārtā nolikt negrasās.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pašlaik lemj, vai sākt izmeklēšanu pret J. Āboliņu, savukārt Finanšu ministrija joprojām gaida rakstisku apliecinājumu, ka viņš nav parakstījis vēl kādus citus dokumentus, pretlikumīgi uzņemoties kaut kādas saistības pašvaldības vārdā. Jāatgādina, ka, būdams Lielvārdes mērs, J. Āboliņš slepeni un kopā ar vairākām citām personām sagatavoja un pašrocīgi parakstīja vekseli par 200 miljoniem eiro un mēģināja to piereģistrēt Valsts kasē.

Kase tādus nepieņem

Kas īsti ir šis papīriņš, kas pašvaldībai un uzraugošajām institūcijām radījis tādu stresu? Vekseļu likumu vēl 1938. gadā parakstījis valsts un ministru prezidents Kārlis Ulmanis. Tas varbūt juristiem saprotams, un arī ne visiem. Valsts kase neuzņēmās paskaidrot Neatkarīgajai, kā šī parādzīme darbojas. Valsts ar tādām nestrādā un arī turpmāk, ja kāds savas pilnvaras pārpratis pašvaldības darbinieks vai ierēdnis iedomāsies nākt uz Valsts kasi ar šādām vienlapītēm, drīz vien tiks nosūdzēts tiesībsargājošajām institūcijām, kā tas jau noticis konkrētajā gadījumā. Finanšu ministrijas un Lielvārdes pašvaldības apkopotie dokumenti nonākuši KNAB. Tā pārstāve Laura Dūša vēsta, ka pašlaik notiekot saņemtās informācijas pētīšana, tad jau redzēs, vai tiks sākta izmeklēšana. Katrā ziņā arī KNAB pieredzē kāda valsts amatpersona šādu dokumentu sarūpējusi pirmo reizi.

Ļoti dīvains dokuments

Privātajā sektorā vekseļi gan nav nekas neparasts. Zvērinātu advokātu biroja Visa Vērte jurists Juris Bušenieks skaidro, ka šis dokuments paredz saistību beznosacījumu izpildi pret kreditoru: «Tā ir vienkāršota parādzīme, ko var piedzīt paātrinātā kārtībā.» Pēc būtības ir vienalga, kādu iemeslu dēļ vekselis izrakstīts, – tas var būt aizņēmums, atalgojums, pateicība – svarīga ir summa un datums, kurā naudai jātop atdotai vekselī minētajai personai. (Āboliņa gadījumā tas būtu Riverside HK Ltd. direktors un valdes loceklis Stīvens Janze.) Tomēr vekselim, lai cik lakonisks arī būtu šis dokuments, ir jāatbilst noteiktiem kritērijiem, formai, un Jāņa Āboliņa parakstītais tāds pilnīgi noteikti neesot. «Ļoti dīvains dokuments.» Par vekseli arī jāmaksā valsts nodeva trīs centu apmērā par katriem 15 eiro, un saskaņā ar Neatkarīgās aprēķiniem J. Āboliņa gadījumā kopā tie būtu 400 000 eiro. Turklāt vekseļa spēkā esamībai jātiek pārbaudītai Zemesgrāmatu nodaļā. Lai kāda arī sākotnēji bijusi deputāta J. Āboliņa un viņa kompanjonu izgudrotā shēma, tās realizācija ir faktiski neiespējama. «Gadījums ir tik amizants un summa tik liela, ka neviens to nevirzīs tālāk ar pozitīvu lēmumu,» spriež jurists J. Bušenieks. Ar mediju, finanšu un tiesībsargājošo iestāžu uzmanību, kas pievērsta šai lietai, esot neiespējami, ka kāds parakstītu pat 1000 eiro pārskaitījumu šim ārzonas kantorim, par 200 miljoniem nemaz nerunājot.

Āboliņš vēl padarīsies

Kādu spaidu, zāļu vai personu ietekmē pats J. Āboliņš uz tāda papīra licis parakstu, nav zināms. Taču jāatgādina, ka viņa privātās parādsaistības pārsniedz miljonu (!) eiro un jau pieminētā epasta vēstule bez pielikuma adresēta vēl trim citām personām, kas acīmredzot organizējušas šo darījumu. Vēstules autors Stīvens Janze uzrunā šādus cilvēkus: Mr. Abolins, Mr. Laurinovics, Mr. Babausky un Ms. Greste.

Pats J. Āboliņš tagad skaidro, ka smagi kļūdījies un patiesībā vēlējies visu to labāko. Savā blogā viņš taisnojas šādi: «Varu tikai apliecināt vienu – mans mērķis nebija radīt zaudējumus pašvaldībai, bet tikai iegūt papildu finansējumu. Šobrīd atzīstu, ka tā bija milzīga kļūda, tāpēc man pašam šī bija grūta nedēļa, tomēr man nav jāslēpjas un jāmūk, jo darbojos tikai ar labiem nodomiem.» Neraugoties uz to, ka savam novadam un valstij centās sarūpēt grandiozu finanšu traģēdiju, deputāta mandātu J. Āboliņš nolikt negrasās – novadā esot vēl daudz kā nepadarīta. Finanšu ministrija gan Āboliņu brīdina – ja viņa shēmošanas rezultātā pašvaldībai tiks nodarīts kaut vai viena eiro zaudējums, viņš atbildēs likuma priekšā pēc pilnas programmas.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.