Valsts nodevu licencei tabakas mazumtirdzniecībai nepaaugstinās

Finanšu ministrija (FM) neredz iespēju paaugstināt valsts nodevu licences saņemšanai tabakas mazumtirdzniecībai.

Kā ziņots, valdība uzdeva FM līdz 1.februārim izvērtēt un nepieciešamības gadījumā sagatavot grozījumus normatīvajos aktos, kas paredz paaugstināt valsts nodevas likmi par atļaujas (licences) izsniegšanu tabakas izstrādājumu mazumtirdzniecībai, kas patlaban ir 20 latu par katru tirdzniecības vietu.

Ministrija uzskata, ka patlaban nav pamata valsts nodevas paaugstināšanai, pielīdzinot to valsts nodevai par speciālās atļaujas alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai izsniegšanu.

Likumā Par akcīzes nodokli ir noteikts, ka Latvijā ir aizliegts realizēt cigaretes par cenu, kas ir augstāka par cigarešu maksimālo mazumtirdzniecības cenu. Mainoties akcīzes nodokļa likmei par tabakas izstrādājumiem, mazumtirgotājam ir jāveic tabakas izstrādājumu atlikumu inventarizācija un jānomaksā akcīzes nodokļa starpība, līdzīgi kā alkoholiskajiem dzērieniem un naftas produktiem.

Alkoholisko dzērienu un naftas produktu mazumtirgotājiem minēto produktu inventarizācija ir jāveic dienā, kad notiek akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana. Savukārt attiecībā uz cigaretēm, ņemot vērā to, ka cigaretes nedrīkst pārdot par cenu, kas ir augstāka par cigarešu maksimālo mazumtirdzniecības cenu, inventarizācija akcīzes nodokļa starpības pārrēķinam ir jāveic pēc stāvokļa nākamā mēneša pirmajā datumā pēc akcīzes nodokļa likmju maiņas.

Veicot inventarizāciju ar viena mēneša nobīdi, tabakas izstrādājumu mazumtirgotājiem ir iespēja mēneša ietvaros pēc likmju maiņas iztirgot loģiskos tabakas izstrādājumu atlikumus. Tomēr ne vienmēr ir iespējams viena mēneša laikā iztirgot visus tabakas izstrādājumus, kuri atradās tirdzniecības vietās akcīzes nodokļa likmes paaugstināšanas dienā.

Pēc akcīzes nodokļa likmju maiņas un nodokļa starpības nomaksas attiecīgajiem tabakas izstrādājumiem nav iespējams noteikt jaunu augstāku mazumtirdzniecības cenu. Tādējādi var veidoties situācija, kad pēc akcīzes nodokļa starpības nomaksas noteiktā maksimālā mazumtirdzniecības cena ir zemāka par nomaksātās akcīzes nodokļa starpības un vairumtirdzniecības cenas summu.

Šādā veidā tabakas izstrādājumu mazumtirgotājs ir nostādīts nelabvēlīgākā situācijā salīdzinājumā ar alkoholisko dzērienu mazumtirgotāju, jo ieņēmumi par tabakas izstrādājumu realizāciju ir atkarīgi no vairumtirgotāju noteiktas vairumtirdzniecības cenas, skaidro FM.

Latvijā

Dzīvei nepieciešamā alga jeb minimālais ienākumu līmenis, kas tiek uzskatīts par nepieciešamu indivīdam vai ģimenei, lai segtu savas pamatvajadzības un uzturētu pienācīgu dzīves līmeni noteiktā ģeogrāfiskā apgabalā, 2024.gadā Rīgā ir 1630 eiro bruto, bet reģionos - 1384 eiro bruto, liecina atalgojuma pētījumu un vadības konsultāciju uzņēmuma "Figure Baltic Advisory" veiktais šī gada pētījums.

Svarīgākais