"Moody’s" uzlabo Latvijas banku reitinga nākotnes vērtējumu

© F64

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody’s" pārskatījusi Latvijas banku sistēmas vērtējumu un palielinājusi reitinga nākotnes novērtējumu no negatīva uz stabilu, aģentūru LETA informēja Latvijas Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace

Banku sistēmas reitingu "Moody’s" pārskatījusi vienlaikus visām trim Baltijas valstīm, un Igaunijai un Lietuvai, tāpat kā Latvijai, nākotnes novērtējumu palielinājusi no negatīva uz stabilu.

Pats reitings Latvijas banku sistēmai apstiprināts līdzšinējā A3 (stabils nākotnes vērtējums) līmenī, Igaunijai - A1 (stabils nākotnes vērtējums), Lietuvai - A3 (stabils nākotnes vērtējums).

"Moody's" paredzot, ka stingrie ekonomiskie pamati Latvijas bankām nākamo 12-18 mēnešu laikā nodrošinās kredītu pieaugumu, aktīvu kvalitāti un rentabilitāti.

Arī Starptautiskā Valūtas fonda misijas jaunākajā ziņojumā par Latviju, kas publiskots 10.decembrī, atzīmēts, ka Latvijas banku sistēma saglabājas labi kapitalizēta un likvīda.

Kā norāda Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, aģentūras vērtējums ir likumsakarīgs.

"Latvijā ir mēreni augoša ekonomika, finanšu sistēmā krīzes izraisītie satricinājumi pārvarēti, bankas ir ieguldījušas lielus finanšu resursus kapitāla bāzes stiprināšanai, tiek uzturēta augsta likviditāte, pastiprināta kredītu kvalitātes vērtēšana, ieviesta virkne jauno uzraudzības prasību - jūtamies stabili," sacīja Bičevskis.

Reitingu aģentūra prognozē, ka reālais IKP pieaugums 2016.gadā Latvijā būs 3,2%, sagaidāms gan eksporta, gan iekšējā pieprasījuma pieaugums, ko veicinās zemās procentu likmes un kreditēšanas pieaugums.

"Moody’s" norāda, ka uzlabojusies banku aktīvu kvalitāte, kas apvienojumā ar stabilo rentabilitāti ļaus bankām nostiprināt savu kapitāla bāzi. Kopš 2010.gada ir mazinājies slikto kredītu īpatsvars bankās.

Tāpat pozitīvu ietekmi uz "Moody’s" reitinga vērtējumu atstājis arī Banku savienības regulējums, īpaši Vienotā noregulējuma mehānisma ieviešana, teikts ziņojumā.

 

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.