Bērnu slimnīcai uzdāvināts jaundzimušo inkubators

© F64

Bērnu slimnīcas paši mazākie pacienti, priekšlaikus dzimušie bērniņi, šodien saņēma ļoti īpašu dāvanu - ligzdiņu, kā to sirsnīgi dēvē mediķi, kur augt un attīstīties pašā dzīves sākumā. Dāvanu pasniedza uzņēmums Cabot Latvia, atsaucoties uzņēmuma darbinieku aicinājumam.

"Atbalstīt Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu bija mūsu darbinieku iniciatīva,"saka Cabot Latvia vadītāja Hetere Elisa. "Daudziem no mūsu darbiniekiem un viņu ģimenēm ir katram savs stāsts par pavadīto laiku slimnīcā," turpina H.Elisa," līdz ar to izvēlējāmies atbalstīt to, kas bija vistuvākais mūsu sirdīm."

Cabot Latvia sadarbību ar slimnīcu uzsāka pagājušajos Ziemassvētkos, kad Cabot Latvia darbinieki sagādāja dāvanas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurģijas nodaļas mazajiem pacientiem. Uzņēmuma darbinieki arī saziedoja līdzekļus trīs jaunu specializētu krēslu iegādei māmiņām ar priekšlaicīgi dzimušiem bērniem, bet dažai darbinieki ieguldīja savu roku darbu, uzšujot jaunas sedziņas, kuras slimnīca izmanto, lai apsegtu inkubatorus.

H.Elisa: "Šī bija palīdzība, ko varēja realizēt mūsu darbinieki paši, bet gribējām dot arī lielāku un ilglaicīgāku ieguldījumu slimnīcas attīstībā. Apspriežoties ar slimnīcu, noskaidrojām, ka ir nepieciešamība pēc jauna inkubatora, kuru nolēmām slimnīcai dāvināt. Esam patiesi priecīgi, ka jaunais inkubators un mūsu darbinieku iespējas palīdzēt, kādam no mazajiem pacientiem atveseļošanās laiku padarīs daudz ātrāku un patīkamāku."

Neonatoloģijas klīnikā ik gadu ārstējas vidēji 1 100 jaundzimušie bērni. Ap 350 ir priekšlaikus dzimuši, no kuriem vidēji 45 ir mazāki par 1 000 gramiem. Neonatālā periodā bērnu ārstniecība un aprūpe no gada uz gadu tiek uzlabota, sekojot uz pierādījumiem balstītiem atzinumiem, rekomendācijām. Klīnikas darbā tiek izmantotas dažādas mūsdienīgas diagnostikas, ārstniecības un aprūpes metodes un principi, kuru efektivitāte pierādīta starptautiskos pētījumos un vadošajās ārvalstu klīnikās.

Inkubators ir "mājvieta" priekšlaikus dzimušiem bērniem, kamēr viņi sasniedz vismaz 1600 gramu svaru vai jebkuram jaundzimušajam, kuram nepieciešama īpaša vide un aprūpe. Inkubatoros var uzstādīt katrai situācijai atbilstošu un nepieciešamu mikroklimatu, piemērot siltuma, mitruma, klusuma režīmu. Tāpat iespējams "ligzdiņu", kurā guļ mazulis, piemērot iespējami tuvu apstākļiem, kas bija, esot mammas vēderā. Klīnikā gada laikā katrā inkubatorā aug un attīstās 32 - 35 bērni.

Jaundzimušo inkubators ir ārstēšanas procesa pamatā un tā neatņemama sastāvdaļa, kas nodrošina jaundzimušo dzīvībai nepieciešamo īpašo siltuma, mitruma un skābekļa līmeni, kā arī aizsargā pret ārējo infekciju. Caur speciālām atverēm tiek nodrošinātas visas medicīniskās manipulācijas, medikamentu ievade, kā arī rentgenizmeklēšana, netraumējot un lieki nepārvietojot jaundzimušo, kam miers un klusums ir vitāla dzīves nepieciešamība. Precīza specifiskās inkubatora vides - temperatūras, skābekļa un mitruma līmeņu- nodrošināšana,kas nepieciešama jaundzimušajiem no pirmajām dzīves dienām līdz dažu mēnešu vecumam (0.01-0.2% no kopējā cilvēka dzīves vidējā ilguma), atstāj iespaidu uz tālāko cilvēka veselību un dzīves kvalitāti.

"Mēs ik uz soļa jūtam līdzcilvēku rūpes par Bērnu slimnīcu un par mūsu mazajiem pacientiem, par ko esam ļoti pateicīgi. Mūsu pašiem mazākajiem bērniņiem ir nepieciešams īpašs atbalsts, tai skaitā mūsdienīgs un kvalitatīvs aprīkojums, lai viņi varētu izaugt lieli un veseli. Mēs ļoti priecājamies par Cabot Latvia darbinieku iniciatīvu un uzņēmuma vadības atbalstu, lai kopā varētu svētku laikā sagādāt tik vērtīgu un vajadzīgu dāvanu mūsu mazulīšiem! " atzina Liene Dambiņa, Bērnu slimnīcas fonda vadītāja.

Svarīgākais