Tiesībsarga darba pieci gadi

© F64

Pēc tiesībsarga ziņojuma par situāciju valsts sociālās aprūpes centros cilvēkiem ar garīgās attīstības traucējumiem un psihiskām saslimšanām sabiedrības reakcija bija ļoti asa, bet joprojām ir ļoti daudz neatrisinātu problēmu, vērtējot tiesībsarga Jura Jansona darbu, sacīja resursu centra cilvēkiem ar garīgiem traucējumiem Zelda vadītāja Ieva Leimane Veldmeijere.

Ne tikai cilvēku ar invaliditāti tiesības ir bijušas tiesībsarga uzmanības degpunktā, uzmanība pievērsta daudzām aktuālām tēmām – ieslodzījuma problēmām, bezmaksas izglītībai, veselības aprūpei, bērnu tiesībām.

Šonedēļ notiek tiesībsarga ikgadējā cilvēktiesību un labas pārvaldības konference, kas šoreiz veltīta tiesībsarga J. Jansona piecu gadu darbam. J. Jansona mandāts tiesībsarga darbā beigsies nākamā gada martā. Tiesībsargs norāda, ka viena no svarīgākajām lietām šajā laikā bijusi bezmaksas izglītības tēma, panākot, ka vecākiem nav jāmaksā skolā par mācību līdzekļiem, jo tas ir pretrunā ar Satversmi. Otrs svarīgs jautājums ir cilvēku ar garīgās attīstības traucējumiem un psihiskām saslimšanām cilvēktiesības. Pirmoreiz Latvijā kāda amatpersona bija iniciējusi tādu pētījumu par situāciju aprūpes centros, rosinot arī sabiedrību mainīt attieksmi par cilvēkiem ar psihiskiem traucējumiem.

«Tomēr vēl ir ļoti daudz risināmā,» saka Zeldas direktore I. Leimane Veldmeijere, «nākamie pieci gadi sakrīt ar deinstitucionalizācijas procesu, kam pašlaik uzraudzība ir ļoti vāja. Uzskatu, ka tiesībsargam noteikti jāiesaistās un jāvērtē šie procesi atbilstoši cilvēka tiesībām. Mums ir bažas, ka process būs formāls un aprūpes iestādes turpinās plaukt un zelt. Diemžēl aptauju dati liecina, ka sabiedrības attieksme pret šiem cilvēkiem ir ļoti negatīva.» Uzmanību pievērsa arī tiesībsarga ziņojums par situāciju bērnunamos, atklājot ļoti daudz pārkāpumu, piemēram, to, ka bērni no bērnunamiem tiek sūtīti mācīties ne uz tuvāko pašvaldības skolu, bet speciālajām skolām pat 200 kilometru tālumā. Tāpat bez skaidra iemesla bērni tiek ievietoti psihoneiroloģiskajās slimnīcās tikai tāpēc, ka viņiem ir uzvedības problēmas. Šis ziņojums gan izsauca ne tikai daudzu pašvaldību, bet arī valsts iestāžu nepatiku.



Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais