Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā populārs portāls kurina naidu un izplata baumas par HIV un AIDS slimniekiem

© dieviete.lv/ekrānšāviņš

Latvijas portāls "dievietei.lv" vakar un šodien publicējis naidīgu, diskriminējošu un nepatiesu informāciju par HIV un AIDS slimniekiem.

Otrdien 8. decembrī un trešdien 9. decembrī blogs dievietei.lv publicējis sekojošus ierakstus; “Ļoti svarīgs paziņojums! Nepažēlojiet 3 minūtes, lai to izlasītu” un “Brīdina par atrastām adatām, kurām pievienota zīmīte ar tekstu”.


Šajos materiālos tiek stāstīts par meiteni, kura kinoteātrī sadūrusies ar AIDS slimnieka ļaunprātīgi atstātu adatu, inficējusies ar imūndeficīta vīrusu un nomirusi. Rakstā tiek aicināts uzmanīties no šādām adatām un pat tiek brīdināts par šo kā jaunu HIV un AIDS slimnieku “terorisma veidu”.


Citāts no dieviete.lv 09.12.2015 publikācijas “Brīdina par atrastām adatām, kurām pievienota zīmīte ar tekstu”: “Šis ir jauns HIV nēsātāju un AIDS slimnieku neoficiālās starptautiskās savienības terorisma veids. Viņiem savā dzīvē jau nav vairs, ko zaudēt un tāpēc viņi ir nolēmuši atriebties.”

Lieki piebilst, ka arī pārējais raksta saturs ir visai apšaubāms. Tiek ziņots par to, ka adatas esot nestas uz ekspertīzi un visas esot bijušas inficētas. Tāpat ļaudis informēti, ka no HIV un AIDS slimnieki mirst 5 – 6 gadu laikā, bet konkrētā meitene mirusi nieka četrus mēnešus pēc inficēšanās. Raksta sākumā netiek konkretizēts par kādu valsti iet runa, tomēr minēts kāds mistisks Saslimšanas kontroles centrs.


Raksta nobeigumā pieminēts vēl tas, ka līdzīgi gadījumi bijuši arī Indijā un lasītāji tiek aicināti ziņot dievietes.lv redakcijai par savu pieredzi vai saskarsmi ar šādu situāciju.


Raksta autors atsaucas uz kādu konceptuāli dievietei.lv līdzīgu bloga krievu valodā “pic-words.ru”, rakstu “Очень важное сообщение! Не пожалейте 3-х минут на прочтение…”, kura saturs gandrīz viens pret viens pārkopēts dieviete.lv. Krievu bloga versijā nav norādīta neviena atsauce no kurienes ņemta rakstā minētā informācija.


Protams, gan policija, gan iestādes, kurām ar šiem slimniekiem ir reāls sakars, šādu informāciju noliedz. Šie raksti klejo interneta vidē jau vairāk nekā 10 gadu.


“Šos rakstus un stāstus es lasu un dzirdu jau no 2003. gada. Nekad neesmu satikusi nevienu cilvēku, kurš pats būtu tādā veidā inficējies. Šie raksti veicina neiecietību pret HIV inficētajiem, rada bailes, dusmas, agresiju. Tie liek HIV inficētajiem slēpt savu diagnozi. Ja speciālisti, kuri strādā ar HIV inficētajiem pārliecina, lai viņi nebaidītos atklāti  runāt par savu HIV statusu ar seksuālajiem partneriem, būt atbildīgiem,lai pasargātu viens otru, tad šie raksti liek tieši pretējo- slēpt un  melot. Tie ir absurdi, jo būtībā aicina cilvēkus neapmeklēt kinoteātrus, nesēdēt sabiedriskajā transporta un pat neiet pie bankomātiem! ” kategoriska ir biedrības “Dia+logs” sociālo un HIV profilakses programmu vadītāja Agita Sēja.


Slimību profilakses un kontroles centra pārstāve Anete Jansone informē - ja vien šļirce nav tikko lietota, saduroties ar adatu, risks inficēties ar HIV ir ļoti neliels. Viņa skaidro, ka HIV vīrusam piemīt "parazitāra" daba - lai tas izdzīvotu, ir nepieciešams dzīvs organisms un HIV ir neizturīgs ārējā vidē. "Piemēram, asinīm izkalstot, vīruss ātri iet bojā. Lai notiktu inficēšanās, asinīm jānonāk otra cilvēka asinsritē - no brūces uz brūci, vai injicējamo narkotiku lietotāju vidū, kad ievada narkotikas ar vienu un to pašu šļirci,” uzsver A. Jansone, kura arī aicina neuzticēties šāda tipa publikācijām interneta vidē.


Arī Valsts policijā portālam nra.lv norāda – šai informācijai nav nekāda reāla pamatojuma.


“Pēdējo desmit gadu laikā pēc Krimināllikuma 133.panta ir uzsākti pieci kriminālprocesi, divi 2007.gadā, viens 2008., viens 2012. un viens šogad. Visos šajos gadījumos ir runa par reizēm, kad persona stājusies dzimumsakaros, zinot, ka viņa ir inficēta ar HIV, bet nav par to savlaicīgi informējusi partneri. Nevienā gadījumā nav runa par uzbrukumiem ar inficētām šļircēm vai līdzīgiem gadījumiem,” atklāj VP pārstāvis Toms Sadovskis.