Papildinātas pārvietojamo fotoradaru iespējamās atrašanās vietas

© F64

Valsts policija informē, ka ir papildinātas pārvietojamo fotoradaru iespējamās atrašanās vietas. Jaunās izvietošanas vietas izvēlētas ņemot vērā tendenci, ko savā ikdienas darbā pamanījuši kā ceļu policisti, tā arī citi satiksmes dalībnieki. Novērots, ka ceļa posmos, kur notiek atklāta satiksmes kontrole autovadītāji lielākoties brauc godprātīgi, savukārt vietās, kur satiksmi kontrolē slēptā veidā, pārkāpēju skaits aug.

Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis informē: “Aizvien ir liela daļa autovadītāju, kuri policistu klātbūtnē ievēro ceļu satiksmes noteikumus, tomēr, kad nav policijas klātbūtne, atļaujas šos noteikumus ignorēt. Diemžēl tāda braukšanas kultūras iezīme nav retums – bieži autovadītāji ceļu satiksmes noteikumus uzskata par mazāk svarīgiem. Tos cenšas ievērot, lai nedabūtu sodu, nevis, lai rūpētos par drošību uz ceļa.”

Kā piemēru Normunds Krapsis min autovadītāju braukšanas manieri posmos, kur izvietoti fotoradari: “Pieredze liecina, ka ceļa posmos, kur izvietoti stacionārie fotoradari daļa autovadītāju mēdz piebremzēt un ātruma mērierīces uztveršanas zonā brauc godprātīgi, ievērojot noteikto kustības ātrumu, taču, tiklīdz fotoradaram pabraukts garām, atļauto kustības ātrumu nereti atkal palielina.”

Lai preventīvi iedarbotos uz tiem autovadītājiem, kuri pasākuši šādu praksi, policija papildinājusi iespējamās pārvietojamo fotoradaru atrašanās vietas, šoreiz uzsvaru liekot ceļa posmiem dažus kilometrus pirms vai aiz stacionārajām ātruma mērierīcēm. Šāds lēmums tika pieņemts arī ņemot vērā to, ka atļautā ātruma pārsniegšana ir viens no ceļu satiksmes negadījumu iemesliem, kas vienlaikus ir arī ietekmējošais apstāklis, kas negadījuma sekas var padarīt par smagām.

Neskatoties uz to, ka ceļu satiksmes noteikumi paredzēti pašu satiksmes dalībnieku drošībai, aizvien ir daļa autovadītāju, kuri noteikumus ievēro vien tad, kad zina, ka būs kontrole, citkārt – ne vienmēr. Par to liecina arī novembra ātruma pārkāpēju TOP5. Zīmīgi, ka visi TOP5 ātruma pārkāpēju “rekordisti” ārpus apdzīvotām vietām fiksēti tieši ar Valsts policijas pārvietojamiem fotoradariem, kuru atrašanās vieta iepriekš nav paredzama.

Pārvietojamo fotoradaru visas iespējamās atrašanās vietas ir publiski pieejamas Valsts policijas mājas lapā sadaļā Ceļu satiksme. 

Latvijā

Transporta enerģijas likums paredz veicināt transporta nozares “zaļināšanu”, ieviešot transporta enerģijas modernizēšanas pienākumus, kā arī samazināt patēriņam nodotās transporta enerģijas siltumnīcefekta gāzes emisiju intensitāti par vismaz 16% līdz 2030. gadam.