Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Puče grāmatā reabilitē Cukuru

Uz Armanda Pučes grāmatas atvēršanas svētkiem bija ieradušies daudzi, kuriem Herberta Cukura traģiskā likteņa tēma ir tuva. Tostarp arī operators Raits Valters (attēlā), kurš tandēmā ar Robertu Klimoviču jau ilgstoši strādā pie filmas par slaveno aviatoru © F64

Kara muzejā vakar notika žurnālista Armanda Pučes jaunākās grāmatas Jūs nekad viņu nenogalināsiet atvēršana – šis izdevums ir par pretrunīgi vērtēto slaveno latviešu tautas dēlu aviatoru Herbertu Cukuru.

«Lai gan šo sauc par grāmatas atvēršanu, tā patiesībā ir tās nodošana vērtējumam – atvērs to lasītāji, kuri izvērtēs tajā aprakstīto,» tā žurnālists un kopskaitā ap diviem desmitiem grāmatu autors Armands Puče, kurš savā jaunākajā izdevumā piedāvā faktoloģiski argumentētu versiju par Herberta Cukura traģisko likteni. Kā zināms, aviators tika vainots ebreju slepkavošanā un citos nāves (kara) grēkos, viņa traģēdija 50.–60. gados kļuva par vienu no skaļākajām lietām pasaulē, taču H. Cukura vaina viņam inkriminētajos noziegumos tā arī nekad nav pierādīta, viņš nav tiesāts, līdz ar to slavenā latviešu aviatora nonāvēšana, ko, pēc oficiāli neapstiprinātās versijas, 1965. gadā paveica Mossad aģenti, izskatās pēc attiecīgajiem spēkiem izdevīga scenārija piepildīšanās. «Herberts Cukurs ir izcila personība, par kuru runāja visā pasaulē, taču pārsvarā runāja citi. Kāpēc mēs paši neveidojām šos stāstus, kāpēc ļāvām to darīt citiem?! Kas cits, ja ne latvieši, var runāt par Herbertu Cukuru?! Kāpēc mēs ejam citu norādītos ceļus, pat nepadomājot, ka bieži vien esam bijuši kā krustcelēs [starp viedokļiem]? Šī ir mana versija par to, kas bija Herberts Cukurs, ja kāds vēlas par to diskutēt, tad izlasiet grāmatu un diskutējam,» pauda A. Puče. «Šis stāsts par cilvēku, kuru nekad ne-nogalinās, uzsāk savu gaitu. Es vēlos, lai lasītāji plašāk paskatās uz šo cilvēku, kuru gribēja izdzēst no mūsu apziņas,» prāto žurnālists. Grāmata ir balstīta uz autobiogrāfiskiem datiem un izpētītiem to laiku dokumentiem – grāmatas rakstīšanas laikā A. Puče izlasījis ap pussimts grāmatu un pārlapojis neskaitāmus to gadu materiālus, tāpēc Jūs nekad viņu nenogalināsiet nudien liek aizdomāties, kā tad bija patiesībā, kāpēc mums gadiem potēta versija par H. Cukuru kā kara noziedznieku. Vai cilvēki noticēs šai versijai par izcilo latvieti? «Jā! Noticēs!» momentā un ar pārliecību balsī atbild A. Puče. «Kad cilvēki šo grāmatu izlasīs, tad noticēs!» .