Kādreiz svētku galds nebija iedomājams, piemēram, bez rasola, siļķes kažokā, taču tagad cilvēki vēlas baudīt ko neierastāku. Viņi ir kļuvuši zinošāki ēdienu jomā un pasūta dažādus ekskluzīvus ēdienus, novērojusi Lage Gastronomijas mārketinga daļas vadītāja Antra Ozoliņa.
Decembris uzņēmumam un vispār banketu servisam kopumā Latvijā ir ļoti rosīgs – šajā mēnesī banketu pieprasījuma apjoms pieaug par aptuveni 300%, jo tā vietā, lai stundām rosītos virtuvē un lauzītu galvu, kā pārsteigt viesus Ziemassvētkos, Vecgada vakarā, arvien vairāk cilvēku uztic šos jautājumus atrisināt profesionāļiem, kas parūpējas, lai maltīte palutinātu ne tikai klientu garšas kārpiņas, bet svētku galds sniegtu arī vizuālu baudījumu. Protams, netrūkst arī pasūtījumu kooperatīvo ballīšu mielasta nodrošināšanai – pēc krīzes gadiem sāk atdzīvoties arī šis segments un daudzi uzņēmumi vēlas sarīkot gada izskaņā saviem darbiniekiem jauku pasākumu. Galvenā atšķirība – pasūtījumi tiekot veikti apdomīgāk, ziedu laikos vajadzēja visu un lielos daudzumos.
Bankets ikvienam
Lage Gastronomija tirgū ienāca pirms 22 gadiem un šo gadu laikā turpina savu kvalitātes latiņu ēdināšanas jomā turēt augstu, ar izcilu pavāru gādību rūpējoties, lai klientiem būtu pieejami gardi ēdieni un uzkodas. Uzņēmuma gastronomijas produkcija ir nopērkama gan piecos veikalos-kafejnīcās Lage Gastronomija, gan deviņos restorānos, gan uzņēmums piedāvā arī banketu servisa pakalpojumu. «Ieviešot banketu servisu, vēlējāmies, lai šis pakalpojums būtu pēc iespējas pieejamāks, jo vārds «bankets» daudziem saistās ar lielu zāli, baltiem galdautiem, viesmīļiem, kas apkalpo lielu viesu skaitu,» stāsta A. Ozoliņa. Bet Lage Gastronomija vēlējās šo priekšstatu mainīt, un šobrīd ikvienam ir iespēja pasūtīt tik lielu banketu un ēdiena apjomu, cik viņam nepieciešams. Uzņēmums ir gatavs arī šādus nelielus pasūtījumus izpildīt – piegādāt salātus, uzkodas, siltos ēdienus, saldos, konditoreju (kūku klāsts vien pārsniedz 40 veidu) – visu, ko vien sirds vēlas. Uzņēmuma ģenerāldirektora palīdze Natālija Andrejeva norāda, ka Lage Gastronomijas sortiments savu vietu tirgū ir iekarojis un produkcija ir pieprasīta, arī banketu nodrošināšana ir cieņā. «Piemēram, salīdzinot ar septembri, pieprasījums pēc banketiem decembrī trīskāršojas. Cilvēki savas aizņemtības dēļ svētku mielastu labprātāk pasūta, lai viņiem būtu vairāk laika pabūt kopā ar saviem mīļajiem, draugiem, nevis dienu pavadīt virtuvē. Turklāt nodrošinām pieejamas cenas. Banketu izmaksas, protams, ir atkarīgas no tā, ko izvēlas, bet, piemēram, pasūtot uzkodas, izmaksas vienai personai ir, sākot no astoņiem eiro,» informē A. Ozoliņa.
Topa ēdiens – gaļas terīnes
Viņa stāsta, ka reizi gadā ēdienkarte tiek atjaunināta un ēdienu pagatavošanā maksimāli daudz tiek izmantotas Latvijas izejvielas, pārtikas produkti. Bet, piemēram, piedāvājumā iekļautie aukstie un karstie gaļas un zivju kūpinājumi ir taisīti pēc Lage Gastronomijas pasūtījuma un citviet nav nobaudāmi. Ir padomāts arī par veģetāriešiem un ļaudīm, kas uzturā nelieto miltus saturošus produktus. «Mums piedāvājumā ir iekļautas ļoti daudz uzkodu, kur nav miltu izstrādājumu,» piebilst uzņēmuma mārketinga daļas vadītāja.
Viņa novērojusi, ka, gadiem ejot, mainās cilvēku paradumi un vēlmes ēdiena ziņā – ja pirms vairāk nekā desmit gadiem banketi nebija iedomājami bez rasola, siļķes kažokā, tad pēdējos gados cilvēki svētku maltīti vēlas ekskluzīvāku, neikdienišķāku. Top produkts tagad esot terīnes (aukstā uzkoda, pastētes apvienojums ar gaļas sautējumu). Iecienīti ir aukstie galdi. «Klientiem izdoma un fantāzija strādā. Tāpēc ir nācies izpildīt dažnedažādus interesantus pasūtījumus, kas nemaz nav iekļauti ēdienkartē, piemēram, izgatavojām torti, kurā varēja iekāpt cilvēks un no tās kā pārsteigums izlēkt laukā,» atminas N. Andrejeva.
Uzkodām jābūt lielām
Nekur nav pazudušas arī klasiskas vērtības, tāpēc piedāvājumā var atrast arī tradicionālus ēdienus, piemēram, pīrādziņus, kas ir neiztrūkstoša sastāvdaļa Ziemassvētku galdā. «Parasti cilvēki pasūta no visa pa druskai – lai ir daudzveidība. Latvijas iedzīvotāji novērtē arī apjomu – galdam ir jābūt bagātīgam, pat ja tās ir tikai uzkodas. Citviet Eiropā uzkodas patiešām ir nelielas, pie mums savukārt klients pieprasa pietiekami lielas uzkodas, lai no tām var arī paēst,» stāsta A. Ozoliņa.
Viņa iesaka banketu pasūtīt laikus, principā šobrīd ir pēdējais brīdis, lai izdarītu izvēli. «Pirmos pasūtījumus gada nogales banketiem saņemam oktobrī, bet, veicot pasūtījumu tikai decembra vidū, jārēķinās ar atteikumu, jo fiziski vairs nav iespējams to izpildīt, jo visi jau ir noslogoti,» teic uzņēmuma mārketinga daļas vadītāja. Uzņēmums pārsvarā apkalpo Rīgu un Pierīgu, bet uzkodas, tortes vajadzības gadījumā var nogādāt arī uz attālākiem reģioniem.