Sievietes Baltijā nerūpējas par sejas ādu

Jūlija Levinsone, skaistumkopšanas eksperte, dermatoloģe un kvalificēta sejas kopšanas speciāliste, norāda, ka sliktas sejas ādas iemesls ir sieviešu nepietiekamās rūpes par to © Toms NORDE, speciāli Neatkarīgajai

Pēc starptautiskās uztura kompānijas Herbalife Baltijas valstīs šā gada novembrī veiktā pētījuma datiem, secinājums ir viens – vairāk nekā puse sieviešu ir neapmierinātas ar savu sejas ādu un pakļauj sevi straujākas novecošanas riskam.

Pētījuma rezultāti liecina, ka 65% sieviešu Latvijā nav apmierinātas ar savas sejas ādas stāvokli, bet 44% no aptaujātajām atzīst, ka ikdienā nerūpējas par savu sejas ādu regulāri, izmantojot atbilstošus sejas kopšanas līdzekļus.

Savukārt Igaunijā un Lietuvā dati atšķiras – Igaunijā ar savas sejas ādas stāvokli nav apmierinātas 57% no aptaujātajām sievietēm, bet Lietuvā vēl vairāk – 74%.

Pētījumā piedalījās vairāk nekā 1500 sieviešu Baltijas valstīs vecumā no 25 līdz 65 gadiem.

Nezināšana

Neapmierinātībai ar ādas stāvokli izskaidrojums, iespējams, meklējams apstāklī, ka gandrīz puse no Latvijā aptaujātajām sievietēm – 44% – nerūpējas par ādu regulāri. Uzmanību tai piešķir tikai nedēļas nogalēs vai trīs četras reizes nedēļā. Līdzīga situācija ir Lietuvā – tie ir 41%, bet sliktākā ir Igaunijā – tur par savas ādas stāvokli nerūpējas 58% sieviešu.

Dati nav nejauši, jo tieši neregulāra sejas ādas kopšana ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē ādas stāvokli. Neveicot pienācīgu ādas aprūpi, sievietes pakļauj sevi priekšlaicīgam novecošanas riskam un dažādām sejas ādas problēmām, piemēram, nosprostotas poras, ādas elastības zudums, sausums, pigmenta plankumi un citas.

Baltijā visbiežāk sastopamās ādas problēmas ir četras: grumbu parādīšanās (54%), sausa un zvīņaina sejas āda (29%), tumši loki zem acīm (27%) un pinnes (23%). Lai izvairītos no grumbām, sausas un zvīņainas ādas, pinnēm, ir jāveic regulāra sejas ādas attīrīšana un mitrināšana ar krēmu, kas satur SPF. Jo, kā vairākkārt uzsver Jūlija Levinsone, Herbalife skaistumkopšanas eksperte, dermatoloģe un kvalificēta sejas kopšanas speciāliste, sieviešu visbiežāk pieļautā kļūda ir kosmētikas pareiza nenotīrīšana darba dienas beigās. Ar ūdeni sejas nomazgāšanai nepietiek; ir nepieciešami specializēti līdzekļi, kas dziļi attīra ādu un sagatavo to nākamajam nozīmīgajam solim – mitrināšanai. Sejas ādu, kura ik dienu ir pakļauta skarbiem ārējiem apstākļiem, ir jāpabaro ar vitamīniem. Ja uz neattīrītas ādas uzklāj krēmu, netīrumi krājas uz virskārtas un dziļi iesūcas ādā, padarot to neveselīgu un problemātisku. Viņa uzsver, ka ikdienišķa sejas ādas kopšanas rutīna, neatkarīgi no vecuma, ir atslēga jaunības, veselīgas un skaistas ādas saglabāšanā.

Jākļūst par rituālu

Lai iegūtu vēlamo rezultātu, nepietiek ar neregulāru kopšanu. Rūpēm jākļūst par rituāla nodarbi un jāveic gan no rīta, gan vakarā. J. Levinsone pamāca, ka sejas ādu svarīgi notīrīt arī no rīta, jo nakts laikā notiek svīšanas process. Pēc attīrīšanas nākamais solis ir tonizēšana, pēc kuras seko to produktu lietošana, kas seju pasargā visas dienas garumā, piemēram, barošanai un mitrināšanai paredzēts krēms. Īpaši svarīga barošana un mitrināšana ir ziemā, kad laika apstākļi nereti ir skarbi – auksti un vējaini. Nav mazsvarīgāka aizsardzība pret UV stariem. Krēms ar pietiekami augstu SPF ir svarīgs lietošanā gan vasarā, gan ziemā. Vakarā sejas āda jānotīra no kosmētikas un netīrumiem, kas dienas laikā noklāj ādas virsmu, un pēc tam – atkal jāmitrina. Kosmetoloģe pastāsta, ka, lai saglabātu skaistumu, sejas ādai jāsaņem dažādi elementi – vitamīni, mikroelementi u.c. –, ko ir grūti nodrošināt. Tikai speciāli krēmi nodrošina sabalansētu uzturu sejai.

Sejas ādai ir vairāki tipi, un katram no tiem ir radīti atbilstoši produkti. Izmantojot nepiemērotus līdzekļus, ādai var nodarīt pāri tikpat lielā mērā, kā nerūpējoties par to itin nemaz. Ja savs tips nav zināms, to iespējams uzzināt pie sava kosmetologa vai apmācīta konsultanta veikalā, kas palīdzēs piemeklēt atbilstošāko no produktu piedāvājuma.

Āda kā karte

Vēl nedaudz atgriežoties pie pētījuma. Aptaujājot sievietes, lai noskaidrotu, kādēļ viņas sejas ādu nekopj regulāri, biežākais aizbildinājums ir nezināšana, kā to darīt un kā zināt, kas ir nepieciešams konkrētajam ādas tipam. Arī J. Levinsone atzīst, ka viņas pieredzē visbiežāk nākas saskarties tieši ar šo aizbildinājumu, kādēļ sievietes pietiekami nerūpējas ar savu ādu.

Top 3 attaisnojumu sarakstā, kāpēc Baltijas sievietes neregulāri kopj sejas ādu, ir arī laika trūkums un apstāklis, ka nodrošināšanās ar visiem nepieciešamajiem sejas kopšanas līdzekļiem izmaksā dārgi.

Paviršību pret kopšanu iespējams izskaust ar motivāciju – jāapzinās, ka skaistums var būt ilgstošs, ja par tā saglabāšanu rūpējas ik dienu.

Nav noslēpums, ka mūsu dzīvesveids tiešā veidā atspoguļojas mūsu ādā. Jo neveselīgāki paradumi un nesabalansētāks uzturs, jo sliktākā stāvoklī tā ir. Pētījuma dati nesaudzīgi norāda – 77% sieviešu Latvijā ne vienmēr pievērš uzmanību tam, kā pārtika ietekmē sejas ādas stāvokli. Līdzīgi rezultāti ir Lietuvā – 71%, bet sliktākos rezultātus uzrāda sievietes Igaunijā – 85%.

J. Levinsone norāda, ka nesabalansēts uzturs sejas ādu ietekmē tikpat lielā mērā, cik neregulāra sejas ādas kopšana. Viņa atgādina, ka āda ir daļa no organisma un, lai tā labi izskatītos, tai ir vajadzīgas visas nepieciešamās uzturvielas. Lielākais bieds ir ekstrēmas diētas, neveselīga pārtika un fizisko aktivitāšu trūkums. Tieši šie faktori bieži rada bālumu un liek sejas ādai izskatīties vecākai.

Drastiskas pārmaiņas ne vienmēr sniedz pozitīvus rezultātus, tādēļ jāsāk ir pamazām. Lai to darītu, vērts zināt pārtikas produktus, kuriem ir labvēlīga ietekme uz ādu. Tāpēc, lai saglabātu veselīgu izskatu, ieteicams lietot, piemēram, avokado, kas satur daudz biotīna (vitamīns, kas palīdz novērst ādas sausumu); lasi, kas satur astaksantīnu un karotonoīdu un palīdz saglabāt ādas elastību, olas (biotīna avots), valriekstus, kas ir bagātīgs omega-3 avots un nodrošina jauneklīgāku izskatu un gludāku ādu; pupas, jo tās satur kolagēnu un aminoskābes – vielas, kuras palīdz paātrināt ādas šūnu atjaunošanās procesu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.