Nedēļas nogalē varētu snigt

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Kā informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, tad laika apstākļus Latvijā aizvadītajā nedēļas nogalē, kā arī naktī uz pirmdienu noteica aktīvu ciklonu darbība. Aizvadītās diennakts aktīvā ciklona centrs, atradās tālu virs Skandināvijas pussalas ziemeļu rajoniem, tomēr tā ietekme bija jūtama Eiropas lielākajā daļā. Latvijā gan pastiprinājās vējš, gan arī paaugstinājās ūdens līmenis, kā arī tika uzstādīti jauni temperatūras rekordi.

Visstiprākās vēja brāzmas Latvijā tika novērotas jūras piekrastē, kur tās sasniedza 25-26 m/s, tomēr arī daudzviet iekšzemes rajonos vējš brāzmās sasniedza 20 m/s. Analizējot novērojumu rindu, īpaši izceļas jūras piekrastē esošās Ventspils un Liepājas novērojumu stacijas, kur kopš sestdienas, 5. decembra, dienas vidus tikai ar atsevišķiem 1-2 stundas gariem pārtraukumiem vēja brāzmas katru stundu bija ≥20 m/s.

Vēja ietekmē paaugstinājās arī ūdens līmenis. Rīgas līča dienvidos Andrejostā nakts vidū tas sasniedza 138 cm BAS (153 cm LAS), līdzīgi augsts tas saglabājas vēl arī pirmdien priekšpusdienā, pazemināšanās gaidāma tikai pēcpusdienā. Ventspilī ūdens līmenis nakts vidū sasniedza 76 cm BAS (93 cm LAS).

Jau šodien pēcpusdienā vēja brāzmu spēks ievērojami mazināsies, pakapeniski pazemināsies arī ūdens līmenis, bet rīt un parīt pūtīs lēns līdz mērens vējš. Cetrurtdien un piektdien gaidāms, ka dienvidrietumu vējš atkal pastiprināsies, tomēr maksimālās vēja brāzmas sasniegs vien 15-19 m/s, pastāv tikai neliela varbūtība, ka jūras piekrastē tās sasniegs 20 m/s.

Kļūs arī nedaudz vēsāk - naktī uz otrdienu un trešdienu neliels sals gaidāms valsts austrumu daļā, dienas laikā gaisa temperatūra paaugstināsies virs 0 grādiem. Ceturtdien un piektdien, pastiprinoties vējam, sala nebūs, bet nedēļas nogalē, vējam iegriežoties no ziemeļu puses, gaidāms, ka atkal piesals, turklāt neliels sals valsts austrumu rajonos varētu saglabāties pat dienas laikā. Nedēļas gaitā nokrišņu būs maz, bet nedēļas izskaņā, kad Latviju šķērsos plašāka nokrišņu zona, atbilstoši temperatūras izmaiņām, mainīsies arī nokrišņu fāziskais stāvoklis - lietus pāries slapjā sniegā un sniegā. Atkal veidosies sniega sega. Ziemas laika apstākļi varētu saglabāties arī nākamās nedēļas sākumā.