Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Kapsētu noteikumos gaidāmas izmaiņas

Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumos veikti grozījumi, kuri nosaka jaunus pienākumus, sodus un arī atvieglojumus kapavietu īpašniekiem un kopējiem.

Pēc tam, kad grozījumi tiks akceptēti Rīgas domē un stāsies spēkā, tiks pagarināts kapavietas uzturēšanas līgumu slēgšanas termiņš. Lai novērstu kopš pagājušā gada izvērsto ažiotāžu un neērtības gan kapsētu apmeklētājiem, gan administrācijai, ir piedāvāts pagarināt par pieciem gadiem termiņu kapavietu uzturēšanas līgumu slēgšanai. Patlaban spēkā esošajos noteikumos bija paredzēts, ka kapavietas uzturētājam šāds līgums jānoslēdz gada laikā. Tā kā Rīgas kapsētās ir aptuveni 300 000 kapavietu, ierobežotais līgumu slēgšanas laiks radīja neērtības iedzīvotājiem, atzīst domes Mājokļu un vides departamentā.

Savukārt pašvaldības Kapsētu pārvaldei uzlikts papildu pienākums sakopt pieminekļus ar kultūrvēsturisku nozīmi. Turpmāk, lai novērstu situācijas, kad mirušie tiek pārvietoti nepiemērotos transporta līdzekļos, noteikumos ietverta prasība šim mērķim izmantot tikai specializēto transportu jeb katafalkus, pārvedot nelaiķus no kapličas līdz kapavietai. Tiks noteikts arī papildu naudas sods fiziskām personām par kapavietas aprīkojuma uzstādīšanu, demontāžu, izvešanu un rekonstrukciju bez kapsētas pārziņa rakstiskas atļaujas. Grozījumos arī koriģēta norma par kapu rakšanas pakalpojumu nodrošināšanu – to darīs Mājokļu un vides departamenta iekšējā normatīvajā aktā noteiktajā kārtībā izraudzīts apbedīšanas pakalpojumu sniedzējs.

***

UZZIŅAI

Kapavietas uzturētājam, kuram ir izveidota ģimenes kapavieta, bet nav noslēgts līgums par kapavietas uzturēšanu, piecu gadu laikā pēc šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās ir jānoslēdz līgums par kapavietas uzturēšanu.

Avots: Rīgas pilsētas pašvaldības kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi