Būvēs 57 bezmaksas minifutbola laukumus

Latvijā šogad plānots uzbūvēt 57 jaunus minifutbola laukumus, kurus bez maksas jebkurā laikā varēs apmeklēt ikviens Latvijas iedzīvotājs.

Projekta galvenais finansētājs ir Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA), kas investējusi miljonu Šveices franku (aptuveni 478 000 latu). Tomēr gluži bezmaksas pasākums šis nav, uzsver Latvijas Futbola federācijas (LFF) preses pārstāvis Mārtiņš Hartmanis. Proti, LFF laukumus apgādās ar augstvērtīgu mākslīgā zāliena segumu, savukārt laukuma pamats jāizbūvē vietējām pašvaldībām. "Mēs esam noslēguši rakstiskas vienošanās ar domēm, kas atbilstoši reglamentam apņēmušās gan uzbūvēt laukumu pamatu, gan arī turpmākos desmit gadus pildīt apsaimniekotāja pienākumus," saka M. Hartmanis. Visu 57 laukumu juridiskais īpašnieks būs LFF, kas būs tiesīga arī uzlikt sodus, ja kāda no pašvaldībām saistības nepildīs. Pozitīva ziņa celtniekiem – būvdarbus konkursa kārtībā varēs veikt vietējie uzņēmēji.

Futbola laukumi būs dažādu izmēru – gan 13x21 metrs, gan 20x40 metru lieli. Bezmaksas kājbumbas priekus turpmāk varēs izbaudīt dažādu Latvijas reģionu iedzīvotāji: Rīgā, Preiļos, Maltā, Balvos, Olainē, Liepājā, Daugavpilī, Upesciemā un citur Latvijā.

Balvu pašvaldības izpilddirektore Inta Kaļva ir gandarīta, ka izdevies sarunāt divu futbola laukumu būvniecību, un viņa nesūkstas, ka nāksies desmit gadu no vietas maksāt par to uzturēšanu. "Šis ir ļoti izdevīgs piedāvājums, jo tagad mums būs sporta laukumi abās pilsētas pusēs. Turklāt ziemā laukumu varēsim nolaistīt ar ūdeni un mums būs slidotava! Pašreizējā slidotava jau sen kā novecojusi," saka I. Kaļva. Viņa rēķina, ka laukuma uzturēšana gadā varētu izmaksāt līdz 1000 latiem.

Savukārt Priekulē, kas arī iekļauta jauno futbola laukumu mājvietu sarakstā, par projektu neziņā rausta plecus. Novada domes priekšsēdētāja Evija Jablovska par faktu, ka Priekulē taps minifutbola laukums, dzird pirmo reizi. Arī Priekules novada sporta organizators Mārtiņš Mikāls ir ļoti izbrīnīts: "Tiesa, pavasarī plānojam būvēt stadionu, taču sarunas ar Latvijas Futbola federāciju par minifutbola laukuma būvniecību nav bijušas. Cik zinu, arī citi vietējie sporta aktīvisti par to nav informēti."

Priekules neizpratni M. Hartmanis komentē ar veselīgiem smiekliem, norādot, ka droši vien radusies kāda tehniska kļūme: "Mums ir apzīmogotas vēstules no visām pašvaldībām, nez, kurš tad rakstīja viņu vārdā?"

LFF finanšu direktors Vladimirs Žuks gandarīti uzsver, ka sākotnēji plānots izbūvēt 47, taču, piesaistot sponsorus, izdevies panākt, ka tiks uzcelti 57 laukumi. LFF ir gatava sākt laukumu klājumus no 15. aprīļa. Līdz tam pašvaldībām vai laukumu apsaimniekotājiem jāsagatavo pamatne. Pirmajiem 25 laukumiem jābūt uzklātiem līdz 25. maijam, visiem 57 līdz 1. septembrim.

"Nedomājiet, ka mums tagad ir pārskaitīts miljons un brīvi ar to rīkojamies. Ņēmām kredītus, jo mums ir UEFA garantijas. Kad laukumi būs gatavi, tad naudu saņemsim atpakaļ," uzsver V. Žuks.

LFF cer, ka uz kāda laukuma atklāšanu ieradīsies arī UEFA prezidents Mišels Platinī.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais