Policija atzīmē 97. gadadienu

© F64

Valsts policija (VP) ar ziedu nolikšanu un svinīgo sanāksmi šodien atzīmēs profesionālos svētkus, aģentūru LETA informēja VP.

VP dzimšanas diena - 5.decembris - oficiāli atzīta par Policijas darbinieku dienu. Šā gada oktobrī Saeima vienbalsīgi nolēma šo dienu iekļaut likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām" kā atzīmējamo dienu. Ņemot vērā, ka šogad 5.decembris ir brīvdiena, savus profesionālos svētkus Valsts policija svinēs šodien.

Plkst.9 notiks tradicionālā svinīgā ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa, kā arī Barikāžu laikā kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā.

Plkst.10.30 policijas ēkā Klijānu ielā 4 sāksies Valsts policijas 97.gadadienai veltīta svinīga sanāksme. Pēc sanāksmes ievadā paredzētajām svinīgajām uzrunām notiks Iekšlietu ministrijas un VP svinīgo apbalvojumu pasniegšana policijas darbiniekiem.

Sanāksmē piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa, VP priekšnieks Ints Ķuzis un citas amatpersonas.

Latvijas VP sāka darbu nepilnas trīs nedēļas pēc Latvijas proklamēšanas - 1918.gada 5.decembrī, pamatojoties uz Tautas padomes pieņemtajiem pagaidu noteikumiem.

Ņemot vērā nestabilo situāciju valstī, jaunizveidotās VP prefektiem un apriņķa priekšniekiem bija ļoti plašas pilnvaras. Policijas pamatuzdevumi bija sabiedriskās kārtības nodrošināšana, noziegumu izmeklēšana, robežapsardzība, kā arī iedzīvotāju uzskaite un reģistrācija. Lielu atbalstu policijas darbam sniedza arī aizsargu organizācija.

Attīstoties līdz ar Latvijas valsti un izejot cauri dažādām varām, 1991.gada janvārī, lai aizstāvētu Latvijas neatkarību, barikāžu laikā aizsargāt svarīgākos valsts objektus devās kārtībsargājošo iestāžu darbinieki no visas Latvijas. Tā laika milicijas nostāšanās tautas pusē bija svarīgs atbalsts neatkarīgas valsts nosargāšanā.

1991.gada 4.jūnijā tika pieņemts likums "Par policiju", kas joprojām ir policijas darbības pamatā.

VP ir viena no lielākajām iestādēm Latvijā.

 

Latvijā

Maestro Raimonds Pauls pavasarī atrada savu jauno muzikālo favorītu – Edgaru Ošleju. Dziļš, samtains bass. Radiofonā skan viņa iedziedātais “Klusais vīrs” – Maestro mūzika un Jāņa Elsberga dzeja. Pats Ošleja nebeidz brīnīties par to, ka Pauls viņu uzrunājis. Taču atrodas arī citas pārsteidzošas lietas: piemēram, Raimonda Paula līdzdalība kāda slepkavas notveršanā. Par to un vēl ko citu mazliet parunāju ar Maestro.

Svarīgākais