Linkaits: "airBaltic" jākoncentrējas uz darījumu ar "Bombardier"

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Saeimas šodienas lēmums piešķirt 80 miljonu eiro aizdevumu "airBaltic" palīdzēs uzlabot lidsabiedrības finanšu situāciju, panākt pozitīvu paškapitālu un iegādāties jaunās "Bomardier" lidmašīnas, aģentūrai LETA norādīja nozares eksperts Tālis Linkaits.

Viņš gan uzsvēra, ka tas, kā notika izvēlētā finanšu investora piesaiste, neatbilst labas pārvaldības principiem un nav tas labākais, ko "airBaltic" būtu pelnījis. Turklāt joprojām saglabājas šaubas investora saistībai ar Krieviju.

Linkaits skaidro, ka "Bombardier" lidmašīnas maksā ap 80 miljoniem eiro. Pēc Saeimas balsojuma kompānijas paškapitāls kļūs pozitīvs, un tas nozīmē, ka kompānija varēšot iet finanšu tirgū un kārtot tālāk "Bombardier" darījuma finansiālo pusi.

Patlaban lidsabiedrībai esot jāpadomā, vai tai vispār uzreiz nepieciešams iegādāties piecas reģionālās lidmašīnas, cik ātri esot nepieciešams tās iegādāties. Linkaits aicina koncentrēties tikai uz "Bombardier" darījumu. Turklāt tālākā laika perspektīvā esot atvērtas iespējas tālākā sadarbībā ar "Bomardier". Turklāt "airBaltic" arī jārēķinās, ka to finanšu iespējas nav neierobežotas.

Linkaits arī norāda, ka nav zināms, kas ir ierakstīts akcionāru līgumā, un par to varētu pārliecināties tikai tad, ja līgumu publiskotu, ko arī vajadzētu darīt. Patlaban neesot zināms, vai ir izdarīts viss, lai "Sukhoi" lidmašīnas lidsabiedrība nevarētu nopirkt. "Kas notiktu situācijā, ja sankcijas pret Krieviju tiktu atceltas?" retoriski jautā eksperts.

Viņš uzskata, ka tagad nekavējoties jāķeras klāt stratēģiskā investora meklējumiem, lai lidsabiedrība būtu spēcīga.

Kā ziņots, Saeima šodien piekrita 80 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanai lidsabiedrībai "airBaltic".

Parlamenta lēmums paredz atļaut finanšu ministram atbilstoši valdības lēmumam palielināt apropriāciju Satiksmes ministrijai līdz 80 miljoniem eiro "airBaltic" pamatkapitāla palielināšanai pēc akcionāra līguma parakstīšanas. Darījumam nebūšot negatīvas ietekmes uz vispārējās valdības budžeta bilanci.

Vienlaikus Saeimas lēmums paredz noteikumu, ka "airBaltic" un tās meitassabiedrības nedrīkst iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot produkciju no to valstu militāri rūpnieciskajiem kompleksiem un ar tiem tieši vai netieši saistītiem uzņēmumiem, kuri pakļauti Eiropas Savienības vai starptautiskajām sankcijām, kurām pievienojusies Latvija.

Valdība iepriekš nolēma atbalstīt "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kura piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij jāiegulda 80 miljoni eiro. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu un flotes modernizēšanu.

Nākamajā dienā pēc šī lēmuma Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pieprasīja toreizējā satiksmes ministra Matīsa demisiju. Šī situācija aktualizēja jautājumu par valdības stabilitāti.