Francija lūdz atslogot sevi Āfrikas operācijās

© F64

Lai nedalītu uzmanību varētu veltīt Islāma valsts apkarošanai, Francija oficiāli lūgusi Latviju palīdzēt atslogot tās spēkus citās Eiropas Savienības īstenotās operācijās. Šobrīd runa ir par lielāku spēku nosūtīšanu uz Mali.

Aizsardzības ministrija sagatavojusi divus lēmumprojektus par mūsu armijas piedalīšanos jaunās operācijās. Pret Islāma valsti vērstajā operācijā Inherent Resolve Irākā Latvijas kontingents iekļausies Dānijas kontingenta sastāvā ar nelielu apmācību grupu – Irākas drošības spēku apmācīšanai. Mēs mācām viņus, paši tiešā karadarbībā neiesaistāmies – karo viņi.

Savukārt piedalīšanās stabilizācijas misijā ar nosaukumu MINUSMA Mali ir tieša atbilde uz Francijas lūgumu. Plānots, ka vairāki štāba virsnieki no Latvijas strādās Nīderlandes vadītā informācijas apstrādes štāba vienībā.

Mali ir viena no Francijas kādreizējām kolonijām, un likumsakarīgas ir Francijas intereses šajā valstī. 2012. gadā tur noticis apvērsums, aktivizējušies radikālie islāmisti un visdažādākās kaujinieku grupas. Šobrīd situācija tur tiek raksturota kā salīdzinoši mierīga, kaut gan 20. novembrī notikusī ķīlnieku sagrābšana galvaspilsētā Bamako un desmiti bojā gājušo liecina par pretējo.

Jebkurā gadījumā francūži savus spēkus vēlas pārmest Sīrijas virzienā, un sabiedrotie attiecīgi ir lūgti stāties to vietā.

Aizsardzības ministrija uzsver, ka dalība Mali operācijā neparedz Latvijas karavīru iesaistīšanos kaujas darbībā – štāba cilvēki nodarbojas ar militāro plānošanu. Ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta direktors Kaspars Galkins apstiprina, ka pagaidām šīs ir vienīgās aktivitātes, kas plānotas Latvijas cīņā pret Islāma valsti un kā palīdzība Francijai. Taču Neatkarīgā jau rakstīja, ka teorētiski nepieciešamības gadījumā Latvijas pienesumu cīņā pret islāma fanātiķiem būtu iespējams bagātināt ar vairāku jomu speciālistiem – masu iznīcināšanas ieroču neitralizētājiem, sapieriem un ūdenslīdējiem.

Galīgais lēmums par Latvijas karavīru sūtīšanu uz Mali un Irāku drīzumā būs jāpieņem Saeimai.



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.