Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Lielvārdes vekseli cerības anulēt

© Scanpix

Nu jau bijušā Lielvārdes mēra Jāņa Āboliņa privātās parādsaistības pārsniedz miljonu eiro un viņam uzsākta privātpersonas bankrota procedūra. Tāpēc saistībā ar 200 miljonu vērto vekseli pastāv bažas, ka pašvaldības grandiozā aizņēmuma shēma izveidota, lai Āboliņa kreditoriem nenāktos aprakt viņu purvā. Proti, vēl varot uzpeldēt kādi mistisko pašvaldības finansētāju atkāpšanās nosacījumi. Pat nieka procents no šīs grandiozās summas ar uzviju nosegtu Āboliņa parāda apjomu.

Pats gan dievojas, ka nekas tāds pašvaldībai nedraud, savukārt viņa paša piedzinēji esot solīdas kredītiestādes – Reverta un SEB banka. Āboliņa jaunākajā valsts amatpersonas deklarācijā uzskaitīti veseli septiņi aizņēmumi par kopējo summu 1 025 363 eiro. Eksmērs Neatkarīgajai stāsta, ka viņa privātajam parādam, kas izveidojies, pārplīstot nekustamā īpašuma tirgus burbulim, neesot nekādas saistības ar stāstu par vekseli. Un cilvēki, kas vēlas atgūt naudu no viņa, nav tie paši, kas vēlas pašvaldībai naudu iedot.

Darījums neesot noticis

Riverside HK Ltd. solījuši Āboliņu izvilkt no ķezas un oficiālā vēstulē apliecināt, ka darījums nav noticis un vekselis bijis tikai darījuma projekta sastāvdaļa: «Viņi apliecinās, ka viņiem nav nekādu materiālu pretenziju pret Lielvārdes pašvaldību.» Solīto tikšanos ar presi situācijas skaidrošanai investori tomēr nav rīkojuši, bet Āboliņš solīja atsūtīt dokumenta kopiju. Līdz darbadienas beigām tas gan netika izdarīts.

Joprojām arī nav skaidrs, kas īsti ir tie mistiskie viņi, kas tik vienkārši var pasolīt 200 miljonus. Aizvakar uz domes ārkārtas sēdi atnākušie kompānijas pārstāvji aculiecinieku vērtējumā izskatījušies tā, ka arī 200 eiro nevarētu sagrabināt. Protams, izskats var būt mānīgs, bet šaubas vieš arī publiskas informācijas trūkums. Internetā ar nosaukumu Riverside HK Ltd Neatkarīgā uzgāja vien ātrās ēdināšanas uzņēmumu Lielbritānijā. Jānis Āboliņš par investoriem iesaka aprunāties ar Jāni Čakstiņu, Latvijas uzņēmēju, kurš 90. gadu sākumā sponsorējis Ķeguma motokrosa trases būvi, ticis zelta zirgā ar dažādiem ražošanas uzņēmumiem. Vienu gadu arī pavīdējis Latvijas miljonāru sarakstos, bet nu jau gadus 17 strādā finanšu sektorā.

Superslepens dāsnums

Par Riverside HK Ltd aktivitātēm Jānis Čakstiņš esot labi informēts, jo pašam piederošais uzņēmums vēlas kļūt par tā partneri. Tur vadībā latvieši jau esot. Lielvārdes vekseļa skandālu Jānis Čakstiņš sauc par uzpūstu ziloni. No sākta gala neesot bijusi runa par aizdevumu: «Tie ir investīciju līdzekļi, kas nav jāatdod, tāpat kā ES fondu nauda.» Tomēr Āboliņa parakstītajā līgumā, kas Finanšu ministrijā jau sarkastiski iesaukts par vienlapīti, puses skaidri nosauktas par aizdevēju un aizņēmēju.

Kāda tad būtu mistisko investoru motivācija uzdāvināt naudu tieši Lielvārdei, Čakstiņš ticami izskaidrot nespēj, un visas tās runas par starptautisku bezpeļņas fondu un bagātniekiemlabdariem izklausās pēc pilnīgām blēņām. Turklāt tādam dāsnumam vajadzētu būt plaši izslavētam internetā, tomēr nekas atbilstošs tur nav atrodams. Amerikā ir fonds ar līdzīgu nosaukumu, taču tā darbības mērķis ir atbalsts pieaugušajiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem.

Tagad aplaimos airBaltic

Lielvārdes novada pašvaldība šobrīd dara visu iespējamo, lai no nelūgtā aizdevuma tiktu vaļā un vekselis neradītu kādas finansiāli saistošas sekas. Mājās slēptos dokumentus Āboliņš atdevis domes rīcībā. «Cerams, tie patiešām ir visi,» saka domes priekšsēdētāja vietniece Vita Volonte. Papīri tagad pārsūtīti uz ministrijām un Valsts kasi izvērtēšanai. Arī pašu Juridiskais dienests vērtē, vai pašvaldības finanses ir apdraudētas. Pagaidām apgalvot, ka viss būs 100% kārtībā, vēl nevarot, taču «mēs ceram uz to labāko». Citastarp arī Riverside cienītājs Jānis Čakstiņš apgalvo: «Ne pret valsti, ne pašvaldību Riverside nav nekādu pretenziju. Notikušais tiek vērtēts vienīgi kā dokumentu gatavošanas process.»

Tagad, kad Lielvārde no bezprocentu aizdevuma atteikusies, mistiskā kompānija meklē iespēju ieguldīt līdzekļus citur un kaut kādu iemeslu dēļ atkal jau ir Latvijā. Labdari pieteikušies glābt no trūkuma nacionālo aviokompāniju airBaltic. Vismaz Jānis Čakstiņš apgalvo, ka piedāvājuma vēstule Satiksmes ministrijai esot nosūtīta. Komunikācijas nodaļā tādas saņemšanu gan neapstiprina, taču, ja dokumentam piešķirts konfidencialitātes statuss, ministrijas pienākums ir par to klusēt.