Latvija militārajā reitingā Baltijas līdere

© F64

Valstu militāro spēju reitingā Global Firepower Index Latvija pašlaik ierindojas 87. vietā, apsteidzot Lietuvu un Igauniju. Tiesa gan, diskutabla ir aprēķinu veicēju izmantoto publisko avotu kvalitāte.

Latvijai pilnīgi noteikti nav 250 bruņotu kaujas mašīnu, kā tas apgalvots reitinga analītiskajā daļā. Pagaidām vien četras britu ražojuma kāpurnieces CVRT, un līgums par vēl daudzu tādu iepirkšanu nākotnē, kā arī lērums ar brezentu segtu kravas mašīnu. Savukārt igauņu militāro spēju apskatā pētnieki, šķiet, aizmirsuši iekļaut mūsu Zemessardzes līdzinieci Kaitseliit, jo aktīvajā personālā uzrādīta vien regulārā armija – 3200 vīri un sievas.

Aptuvens priekšstats rodas

Global Firepower reitings tiek kritizēts par daudzu būtisku faktoru ignorēšanu savos aprēķinos – kodolarsenāla potenciālās ietekmes nenovērtēšanu, par Ziemeļkorejas peldrīku glaimojošu saukšanu zemūdeņu vārdā. Tomēr miera laikā nav daudz citu iespēju, kā salīdzināt valstu spēku un pasaules militāro izkārtojumu kā vien armiju un to piederumu saskaitīšana. Vismaz aptuvens priekšstats rodas. Aprēķinot valstu pozīcijas, reitingā tiek ņemti vērā 50 dažādi faktori. Galvenais pētnieku vēstījums paliek nemainīgs – Amerikas Savienotās Valstis ir stiprākā lielvara pasaulē. Iespējams, tā arī ir šī indeksa rēķināšanas galvenā jēga – pateikt, ka amerikāņi ir varenāki nekā krievi.

Arī mūsu Aizsardzības ministrijas žurnāla Tēvijas Sargs oktobra numurā ievietota tabula ar pirmo piecnieku: ASV, Krievija, Ķīna, Indija, Apvienotā Karaliste. Publikācijā nosauktas arī vairākas citas valstis un, protams, arī Baltija. Latvija ir 87. vietā, Lietuva 92., bet Igaunija 108. pozīcijā.

Jāpieskaita sabiedrotā spēks

Neatkarīgā vaicāja mūsu Aizsardzības ministrijai un aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim, kā vērtējama Latvijas pozīcija reitingā un uz kuru tai vajadzētu tiekties. Ministrs atbildēja: «Salīdzinot valstu militāro spēju reitingu, būtiski pievērst uzmanību ne tikai valsts militārajām spējām un ģeogrāfijai, bet arī valsts gribai, patriotismam sabiedrībā, kā arī sadarbībai ar partneriem un sabiedrotajiem aizsardzības jomā.»

Patriotismu izmērīt ir neiespējami, taču sabiedroto spēju ņemšana vērā Latvijas gadījumā gan būtu svarīga, jo ASV – tātad spēcīgākā valsts pasaulē – ir Latvijas stratēģiskais partneris.

Ministrijas preses dienests piebilst: «Reitingā netiek ņemti vērā kodolspēki, un tas nebalstās tikai uz ieroču kopskaitu. Tiek ņemta vērā arī paļaušanās uz dabas resursiem un to izmantošana. Valstis bez jūras robežām nezaudē punktus par flotes trūkumu, bet jūras spēki zaudē punktus par ierobežotām darbības spējām. Tiek ņemta vērā arī katras valsts ekonomiskā veselība, bet ne politiskā vai militārā vadība.» Tātad, pamainot kādus kritērijus vai izpētot tos ne tikai kvantitatīvi, bet arī kvalitatīvi – valstu pozīcijas reitingā varētu mainīties. Uz to norāda arī neformālā militārā portāla Vara bungas vadītājs atvaļinātais kapteinis Mārtiņš Vērdiņš. Indeksa atšķirības ir tik niecīgas, ka pat vismazākā neprecizitāte var mainīt izkārtojumu starp Baltijas valstīm. Neesošās bruņumašīnas pilnīgi noteikti liktu Latvijai slīdēt uz leju.

Kurš pret kuru

Tēvijas Sarga publikācijas autore majore Vizma Kaļčeva norāda, ka Global Firepower un tamlīdzīgi pētījumi dod priekšstatu par valstu izdevumiem bruņojumam un spējām. Taču mūsdienās arvien vairāk aktualizējas hibrīdkara draudi, bet metodikas, kā tos mērīt un apkarot, trūkst: «Nav skaidru parametru, kā pētīt un veidot reitingus, kas raksturotu kādas organizācijas vai valsts potenciālu stāties pretī hibrīdkara izaicinājumiem – militāriem, nekonvencionāliem, ekonomiskiem, politiskiem vai kibernētiskiem.»

Pagaidām galvenie kritēriji, kas izsaka valstu militārās spējas, ir personāls, tanki, lidaparāti, kodolgalviņas, aviokuģi, zemūdenes, militārie budžeti, loģistikas spējas (ostas, lidostas, ceļi, sliedes) un ģeogrāfija. Kopumā militāro spēju indekss reitingā noteikts 126 valstīm, un pēdējais informācijas atjaunojums veikts šogad 13. novembrī. Interneta vietne globalfirepower.com sniedz arī iespēju salīdzināt divu valstu savstarpējās spējas. Cilvēki to arī dara, un populārākie pieprasījumi ir Indija salīdzinājumā ar Pakistānu, Ziemeļkoreja ar Dienvidkoreju, ASV ar Ķīnu, Japāna ar Ķīnu, ASV ar Argentīnu, ASV ar Krieviju un Francija salīdzinājumā ar Vāciju.

Valstu militāro spēju Top 10 + Baltija

1. ASV

2. Krievija

3. Ķīna

4. Indija

5. Lielbritānija

6. Francija

7. Itālija

8. Vācija

9. Brazīlija

10. Turcija

...

87. Latvija

92. Lietuva

108. Igaunija

Avots: globalfirepower.com



Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.