Valdība vienosies par pozīciju palīdzības sniegšanā Turcijai bēgļu izmitināšanā

© Scanpix

Šodien notiks valdības ārkārtas sēde, kurā valdība vienosies par nacionālo pozīciju saistībā ar palīdzības sniegšanu Turcijai, lai bēgļus izmitinātu tās teritorijā.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ir aicinājis Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis divu gadu laikā kopīgi piešķirt 2,5 miljardus eiro, lai sniegtu Turcijai palīdzību uzturēt tās teritorijā esošos vairāk nekā divus miljonus patvēruma meklētāju. Atbilstoši neoficiālai informācijai Latvijai 2016. un 2017.gadā varētu būt jāmaksā 4 381 071 eiro, lai palīdzētu Turcijai uzturēt tās teritorijā esošos bēgļus.

Ministru prezidenta pienākumu izpildītājs iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) iepriekš pastāstīja, ka svētdien, 29.novembrī, Briselē norisināsies Eiropas Savienības (ES) un Turcijas samits, kurā spriedīs par palīdzības sniegšanu Turcijai saistībā ar bēgļu izmitināšanu.

Ņemot vērā, ka ES valstīm būs jāsniedz finansiāla palīdzība, uz sēdi, iespējams, tiks sagatavoti priekšlikumi arī par finansējumu, ko Latvija varētu atvēlēt Turcijai. "Jautājums, cik kura valsts būs gatava maksāt, lai cīnītos ar cēloņiem," teica Kozlovskis.

Pirms valdības ārkārtas sēdes plkst.9 notiks koalīcijas sadarbības padomes sēde, kurā vispirms notiks diskusija par šo jautājumu. Savukārt valdības ārkārtas sēde sāksies plkst.10.

Latviju ES un Turcijas samitā pārstāvēs Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Jau ziņots, ka līderi no ES dalībvalstīm un Turcijas svētdien tiksies ārkārtas samitā Briselē, lai atdzīvinātu savstarpējās attiecības un meklētu risinājumus nelegālo imigrantu un bēgļu krīzei, pirmdien paziņojis Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka Eiropadomes neoficiālajā sanāksmē spriests par finansiālas palīdzības sniegšanu Turcijai, lai bēgļus izmitinātu minētajā valstī, un arī Latvijai būs jāpiedalās ar savu finansējumu, ja tādu prasīs.

Pagaidām nav fiksēta konkrēta summa, ko ES varētu maksāt Turcijai, bet runa varētu būt par aptuveni trim miljardiem eiro. Minētā summa tiktu izlietota tikai bēgļu izmitināšanai, un ES sekotu līdzi finansējuma izlietojumam.

Latvijā

Koalīcijas deputāti vērsušies ar lūgumu Saeimas prezidijā no šīs nedēļas Saeimas sēdes, kas paredzēta ceturtdien, 26.septembrī, izslēgt grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, iekļaujot to skatīšanu nākamajā Saeimas sēdē, jo pirms lemšanas par tiem nepieciešams plašāks skaidrojums no Patērētāju tiesību aizsardzības centra, aģentūrai LETA pastāstīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Skaidrīte Ābrama (P).