HIV nešķiro. Aicina visus veikt bezmaksas testus

© NRA

Eiropas HIV un hepatīta testēšanas nedēļas ietvaros Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina ikvienu interesentu arī Latvijā veikt anonīmu, konfidenciālu un bezmaksas HIV un C hepatīta eksprestestu.

Šos testus būs iespējams veikt kādā no 23 vietām visā Latvijā līdz 27. novembrim. Pagājušā gada akcijas ietvaros vairāk nekā 600 Latvijas iedzīvotāju bez maksas veica HIV eksprestestu un uzzināja rezultātu. Pēdējo gadu statistika liecina, ka visbiežāk HIV infekcija Latvijā iegūta heteroseksuālu dzimumattiecību ceļā. Visbiežāk HIV tiek reģistrēts jaunu cilvēku vidū no 18 līdz 49 gadu vecumam. Latvijā reģistrēti vieni no augstākajiem HIV infekcijas izplatības rādītājiem Eiropas Savienībā – katru gadu HIV diagnoze tiek noteikta vairāk nekā 300 cilvēkiem. 2014. gadā Latvijā pirmreizēji reģistrēti 347 jauni HIV gadījumi, un gada laikā 171 cilvēkam diagnosticēta AIDS stadija. Šāgada pirmajos astoņos mēnešos pirmreizēji reģistrēti 255 HIV inficēšanās gadījumi un 76 cilvēkiem diagnosticēts AIDS. Kopumā Latvijā kopš 1987. gada reģistrēti 6469 HIV inficēšanās gadījumi.

Jaunākie dati liecina, ka šāgada laikā lielākoties cilvēki, kuri uzzinājuši par HIV, inficējušies heteroseksuālu kontaktu ceļā (vairāk par trešdaļu no visiem jaunajiem gadījumiem), bet joprojām augsts ir arī intravenozo narkotiku lietotāju inficēšanās gadījumu skaits (72). Tāpat daudzos gadījumos nav izdevies noskaidrot inficēšanās ceļu (62). 2014. gadā reģistrēti 58 akūta C hepatīta gadījumi. Hroniskā C hepatīta gadījumu skaits palielinās – 2014. gadā reģistrēti 1706 hroniska C hepatīta gadījumi, tas ir par 500 gadījumiem vairāk nekā 2013. gadā. Savukārt šogad laikā posmā no janvāra līdz oktobrim reģistrēti 49 akūta C hepatīta gadījumi, kas ir par 11 gadījumiem vairāk nekā pērn, un 1347 hroniska C hepatīta gadījumi, kas ir par 128 gadījumiem vairāk nekā 2014. gada pirmajos deviņos mēnešos.

Lai būtu drošs par savu veselību, speciālisti aicina veikt gan HIV, gan C hepatīta testu, jo šīs infekcijas nav tikai narkotiku lietotāju infekcijas, kā to pierāda statistika. Ar HIV un C hepatītu var inficēties dzimumakta laikā ar inficētu personu, ja netiek lietots prezervatīvs; no saskares ar inficētām asinīm un citiem bioloģiskiem šķidrumiem, un HIV infekcija var tikt nodota no mātes bērnam grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā.