Cirka krokodila mutes pārsiešana nav labturības prasību pārkāpums

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Tā kā ceļojošā cirka krokodila mute izrādes laikā tikusi pārsieta nevis ar līmlenti, bet gan ar īpašu materiālu un dzīvniekam nav sagādātas sāpes, attiecīgais notikums nav definējams kā labturības prasību pārkāpums, aģentūrai LETA atzina Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve Ilze Meistere.

Viņa norādīja, ka PVD, saņemot informāciju par to, ka SIA "Zoo impērija" cirka izrādē krokodila mute tiek aizlīmēta ar līmlenti, 20.novembrī veica pārbaudi un konstatēja, ka labturības prasības nav pārkāptas.

"Izrādes laikā līdz iznešanai arēnā krokodila mute patiešām ir fiksēta, lai dzīvnieks nesavainotu izrādes dalībniekus vai skatītājus, taču tas ir darīts, izmantojot nevis līmlenti, kas pielīp dzīvnieka ādai, bet gan vairākkārt lietojamo lenti, kas nepielīp pie dzīvnieka ādas jeb līplenti, kādas mēdz izmantot, piemēram, apģērbā," sacīja Meistere.

Tā kā skaidri bijis redzams, ka apsējs viegli noņemams, nesagādājot sāpes dzīvniekam, attiecīgā darbība nav kvalificējama kā labturības pārkāpums, norādīja PVD pārstāve.

Kā ziņots, kāda skolotāja ir sašutusi par ukraiņu ceļojošā cirka "Zoo impērija" rīcību, savā izrādē aizlīmējot Nīlas krokodila muti, tāpēc viņa par redzēto ziņojusi patversmes "Dzīvnieku draugs" darbiniekiem, kuri savukārt vērsušies PVD, raksta "Latvijas Avīze".

Dresētājs Sergejs Ļapins skaidrojis, ka "līmlente vajadzīga nevis manai, bet skatītāju drošībai". Pēc viņa teiktā, līmlente dzīvniekam sāpes nesagādājot, jo nepieguļ blīvi degunam, savukārt jebkuru uzpurni viņa Gogi ar kāju noķeksējot, pirms vēl tas kārtīgi uzlikts.

Nīlas krokodili tiek uzskatīti par vieniem no cilvēkam visbīstamākajiem kustoņiem. "Tie arī nepakļaujas apmācībai, tas varbūt pat ir vienīgais dzīvnieks, kuru nedresē," stāstījis Ļapins. Viņš apgalvojis, ka pats iepriekš spējot paredzēt katru Gogi rīcību, jo cirka priekšnesumam dzīvnieku iegādājies jau sešu mēnešu vecumā no kādas Gruzijas audzētavas.

Par skatītāju un dzīvnieku aizsardzības biedrības pārmetumiem trupas vadītājs juties pārsteigts, jo viņu darbību katrā uzstāšanās vietā pārbaudot PVD darbinieki, un aizrādījumi par līmlentes izmantošanu no viņiem neesot izskanējuši - arī ne pēc pēdējā apciemojuma, kas rīkots, atsaucoties uz protestiem par krokodila mutes aizlīmēšanu.

PVD veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa stāstījusi, ka līdz šim trupā konstatēti pārkāpumi, kas būtiski neietekmē dzīvnieku veselību un dzīvību, piemēram, pārbaudes brīdī dzīvnieka miteklī neatradās ūdens bļoda.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais