“Islāma valsts” savervētā latvieša Mārtiņa stāsts

© f64

Kā ziņo LTV raidījums DE FACTO, kāds Latvijas pilsonis, Mārtiņš, pievienojies kaujinieku grupējumam “Islāma Valsts” jeb Daeš.

Jauno cilvēku grupējums esot savervējis ar interneta palīdzību un jaunietis ilgu laiku sarakstījies ar citiem radikālajiem islāmistiem, pirms, iespējams, pievienojies kaujiniekiem Sīrijā.

DE FACTO rīcībā nonākuši jaunieša islāma radikāļu forumos atstātie ieraksti, kuros viņš taujā “zinošākiem” ļaudīm par islāmticības pamatiem, dalās par savu dzīvi, sauc savu māti par neticīgo un vaicā vai, ja viņš uztaisītu pašnāvību, viņš varētu izglābt savus neticīgos tuviniekus no degšanas ugunīs. Interesanti, ka 21. gadu vecais jaunietis forumos sūdzējies arī par savām ikdienas nedienām, klāstot, ka viņam, piemēram, nepatīk matemātika.

Radījums arī atklāj, ka jaunietis bijis fanātiski un radikāli noskaņots, turklāt ticējis konspirācijas teorijām.

Puiša skolotāja teic, ka zēns bijis visai nekomunikabls, tomēr labi runājis angliski un islāmam pievērsies jau 12. klasē. Brīvo laiku jaunietis pavadīja pie interneta un datorspēlēm, kā arī savu vienīgo, internetā iepazīto draugu – kādu somu jaunieti - pamanījies pievērst islāmam. Par to ziņojuši arī somu mediji, publicējot interviju ar Somijas pilsoni, kurš stāstījis, ka pievienojies Daeš kopā ar savu vienīgo draugu – puisi no Latvijas.

Vēl apstiprinājumu tam, ka jaunais cilvēks ir pievienojies Daeš kaujiniekiem dod tas, ka puisis pēc 12. klases noslēguma eksāmeniem islāma forumos diskutējis tikai par “Islāma Valsts” panākumiem. Jāpiezīmē - Mārtiņa un viņa somu drauga sociālie profili beiguši būt aktīvi vienā dienā, kādā pērnā gada augusta beigās.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais