Stradiņos būs bezmaksas konsultācijas pretvēža dienas ietvaros

Atzīmējot Pasaules pretvēža dienu, P. Stradiņa slimnīca februārī rīko bezmaksas konsultācijas pacientiem ar aizdomām par krūts vēzi un prostatas vēzi.

Akcijas laikā 17. un 18. februārī konsultēs urologi, 11., 17. un 23. februārī – krūts ķirurgi. Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta Pretvēža diena, tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību cīņai ar ļaundabīgo audzēju. Šī gada vadmotīvs - profilaktiskie pasākumi, kā rezultātā iespējams samazināt risku saslimt ar vēzi pat par 40%.

Lai veicinātu agrīno diagnostiku, akcijas laikā 11., 17. un 23. februārī uz bezmaksas konsultācijām P. Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centrā šoreiz aicinātas tās sievietes, kurām ir šādi simptomi: sataustīts vai izmeklējumos atklāts veidojums krūtīs, ievilkts un izmainīts krūtsgals, asiņaini izdalījumi no krūtsgala. Uz konsultācijām pie krūts ķirurga jāpiesakās iepriekš pa tālruni 67069793.

P. Stradiņa slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs Arvīds Irmejs norāda: „Slimnīcas mammologi saskaras ar situāciju, ka pēdējā laikā pie ārsta vēršas pacientes, kuras ar sataustītu veidojumu krūtīs dzīvo gadu vai pat divus un nav vērsušās pie speciālista. Ar šo bezmaksas akciju uzrunājam sievietes, kurām jau ir sūdzības, tādējādi no savas puses mazinot visus šķēršļus, kas kavē ārsta apmeklējumu.”

Akcijas laikā 17. un 18. februārī bezmaksas konsultācijas vīriešiem ar priekšdziedzera jeb prostatas vēzi vai aizdomām par to sniegs P. Stradiņa slimnīcas urologi. Uz konsultācijām pie urologa jāpiesakās iepriekš pa tālruni 67069285.

P. Stradiņa slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs Egils Vjaters uzsver: „Katram desmitajam vīrietim dzīves laikā konstatē prostatas ļaundabīgo audzēju. Agrīnās stadijās prostatas vēzis ir pilnībā izārstējams, tāpēc ir svarīgi vienu reizi gadā apmeklēt urologu specializētajā centrā, kas var nodrošināt mūsdienīgu pilna apjoma diagnostiku un ārstēšanu. Prostatas vēža riska grupā ir vīrieši no 50 līdz 70 gadiem. Turklāt Stradiņa slimnīcā pacientiem ar aizdomām par pārmantotu prostatas audzēju iespējams veikt arī ģenētisku izmeklēšanu.”

Abi ārsti atgādina, ka savlaicīga diagnostika nozīmē saudzējošāku un efektīvāku ārstēšanu. Akcijas laikā urologa un krūts slimību speciālista konsultācijām nav nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.