Mamikins: Neatbalstu Latvijas dalību operācijās pret "Islāma valsti"

© F64

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins (S) neatbalstītu Latvijas dalību sauszemes spēku operācijās pret teroristisko organizāciju "Islāma valsts" jeb "Daesh", ja tiktu pieņemts lēmums tādas īstenot.

Deputāts, kurš EP darbojas Ārlietu komitejā, norādīja, ka ir pret Latvijas dalību sauszemes operācijās. Viņš gan uzskata, ka Latvija varētu piedāvāt savus speciālistus, kuriem gadu laikā ir uzkrājusies ievērojama pieredze, taču viņu dalība varētu aprobežoties ar palīdzības sniegšanu vai konsultācijām.

"Mēs esam pārāk daudz cilvēku zaudējuši Afganistānā un Irākā, lai sūtītu jaunus cilvēkus. Ir bijuši kritušie, arī gados pavisam jauni, un mums tas nav nepieciešams," uzskata deputāts. Kā alternatīvu viņš arī saskata Latvijas iespēju sniegt politisko atbalstu cīņai pret teroristisko organizāciju.

"Militārajā jomā starp valstīm domstarpību nav. Domstarpības pastāv tikai par politisko jomu, par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada vietu," pauda deputāts.

Savukārt aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) šodien Francijas vēstniekam Latvijā Stefanam Viskonti apliecināja, ka Latvija jau tuvākajā laikā sagaida konkrētus Francijas puses lūgumus atbalstam cīņā pret terorismu.

Bergmanis tikās ar Viskonti un militāro atašeju pulkvežleitnantu Alenu Mulia. Viņi pārrunāja drošības aktualitātes pasaulē un jaunos drošības izaicinājumus pēc traģiskajiem notikumiem Parīzē 13.novembrī, aģentūru LETA informēja Bergmaņa padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Līga Krapāne.

Sākot sarunu, ministrs izteica visdziļāko līdzjūtību franču tautai saistībā ar teroraktiem Parīzē, kategoriski nosodot terorismu un vardarbību.

"Mums visiem ir jārīkojas kopīgi, lai cīnītos pret terorismu un vardarbību", uzsvēris Bergmanis un apliecinājis, ka Latvija šobrīd apsver iespēju nosūtīt uz Irāku savus militāros instruktorus, lai palīdzētu apmācības procesā Irākas bruņotajiem spēkiem.

Vienlaikus ministrs piebilda, ka Latvija jau tuvākajā laikā sagaida konkrētus Francijas puses lūgumus atbalstam saskaņā ar Lisabonas līguma 42.panta iedarbināšanu.

Francijas vēstnieks izteica pateicību Latvijas tautai par stingro atbalstu un vienoto pozīciju attieksmē pret Parīzes notikumiem, uzsverot, ka cilvēku atsaucība ir bijusi apbrīnojami liela neatkarīgi no tautības vai vecuma.

Tāpat ministrs pateicās Francijai par iesaisti patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas un sniegto lielo atbalstu Latvijas prezidentūras EP laikā. Abas puses pārrunāja turpmāko Latvijas un Francijas sadarbību aizsardzības jomā, arī dalību kopīgās militārajās mācībās un misijās, tostarp Āfrikas kontinentā.

Jau vēstīts, ka Francija otrdien lūgusi pārējās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis sniegt atbalstu tās militārajām operācijām ārvalstīs un palīdzēt tās cīņā ar teroristisko grupējumu "Islāma valsts" (ISIL) Sīrijā un Irākā.

"Francija nevar viena pati rīkoties šādu draudu apstākļos," norādīja aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns. Viņš piesauca ES līguma 42-7.pantu, kurš paredz dalībvalstu solidaritāti ārēja uzbrukuma gadījumā.

Šī ir pirmā reize, kad kāda no ES dalībvalstīm pieprasījusi iedarbināt ES līguma 42-7.pantu, kurš tiek pielīdzināts slavenajam NATO līguma 5.pantam.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais