Jaunie ārsti atklāj, kas var veicināt speciālistu aizplūšanu no valsts

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Veselības ministrijas (VM) plānotā iecere pēc valsts apmaksātas rezidentūras iziešanas jaunajiem mediķiem noteikt, ka tiem vairākus gadus jāstrādā konkrētā slimnīcā, var veicināt vēl lielāku Latvijas medicīnas speciālistu emigrāciju, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes 6.kursa studente Anda Pramalte.

Viņa norādīja, ka VM iesniegtie grozījumi, iespējams, atrisinātu samilzušo speciālistu trūkuma problēmu reģionu medicīnas iestādēs, tomēr tie arī var veicināt jauno ārstu aizbraukšanu.

Grozījumi Rezidentu sadales un rezidentūras finansēšanas noteikumos paredz, ka rezidentam, kas noslēdzis līgumu ar reģionālo/lauku slimnīcu, vismaz 36 mēneši jānostrādā attiecīgajā iestādē. Likuma grozījums bija nepieciešams, jo iepriekš noslēgtie sadarbības līgumi darbojās vien uz labticības pamata, taču nebija likumiski nostiprināti, skaidroja Pramalte.

Viņa gan norādīja, ka piedāvātie grozījumi var brīvi tikt interpretēti arī kā VM instruments, kas ļautu tai jaunos speciālistus pēc rezidentūras beigšanas piespiedu kārtā nosūtīt darbā uz tām reģionālajām slimnīcām, kurās mediķu trūkst. Nepildot noslēgto vienošanos ar reģionālajām ārstniecības iestādēm, jaunajam ārstam būtu pienākums atmaksāt valstij ar apmācībām rezidentūrā saistītos izdevumus, kas var sasniegt līdz pat 92 040 eiro, sacīja studente.

Viņa atzīmēja, ka LU Medicīnas fakultātes, īpaši 6.kursa, studentus uztrauc šis grozījumu projekts, "kas būtībā nostāda jauno speciālistu neapskaužamā situācijā un var būt izšķirošs brīdī, kad jāizvēlas palikt Latvijā vai doties strādāt uz citām valstīm".

Pramalte arī piebilda, ka nav izstrādāti skaidri kritēriji, pēc kuriem tiks atlasīti jaunie speciālisti, kurus sūtīs strādāt uz reģioniem, un jautāja, vai šajā kontekstā neradīsies "kādas diskriminējošas parādības un cilvēktiesību pārkāpumi".

Viņa vēl piebilda, ka šādi likuma grozījumi represīvā veidā risinātu medicīnas problēmu sekas, nevis cēloņus.

Ņemot vērā minēto, Latvijas Jauno ārstu asociācija (LJĀA) rīt, 20.novembrī, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas 15.korpusa lielajā Konferenču zālē plkst.16.30 rīkos plānoto grozījumu publisko apspriešanu. Apspriešanā piedalīsies dalībnieki no studentu puses, mācībspēki, kā arī VM pārstāvji.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais