Video apsveikums "Latvijai 97! Vārdi"

© youtube.com

Jau ceturto gadu top īpašs video apsveikums Latvijā, kurā tiek skaitīti mūsu valsts gadi caur Latvijas cilvēkiem. Apbraukājot lauku un pilsētu bibliotēkas visā Latvijā, vietējie pirmklasnieki tika aicināti lasīt grāmatas, kas izdotas no 1918. līdz 2015. gadam. 97 pirmklasnieki, 97 grāmatas, 97 bibliotēkas.

"Veidojam video apsveikumus Latvijai, skaitot gadus caur to, kas svarīgi mums, radošajai komandai. Sākotnēji tā dzima kā spontāna un patriotiska ideja - apsveikt savu valsti - bet nu jau tā kļuvusi par tradīciju. Cenšamies radīt svētku nedēļā prieku un kopības sajūtu caur cilvēkstāstiem. Katra video sagatavošana ir bijusi īpaša vairāku nedēļu ekspedīcija, kuras laikā visā Latvijas teritorijā dokumentēti cilvēki. Pirms došanās ekspedīcijā, kopā ar režisoru Jurģi Tūbeli un pārējo radošo komandu diskutējam, ko mēs personīgi vēlamies vēstīt. Šogad mums šķita svarīgi uzrunāt jauno paaudzi, tos, kuri veidos Latviju un runās latviešu valodā vēl pēc mums", stāsta projekta vadītāja Eva Ikstena.

Sadarbībā ar Latvijas Nacionālās bibliotēkas literatūrzinātniekiem, tika izvēlētas 97 grāmatas, kas simbolizē gadu, kad izdota grāmata. Grāmatas no Gaismas pils ceļoja uz 97 bibliotēkām visā Latvijā, kur tās lasīja vietējie skolēni. Pirmklasnieki atvēra 17. lapaspusi (tajā tradicionāli tiek iespiests bibliotēkas zīmogs) un nolasīja pāris rindkopas. Vēlāk, rakstnieks Pauls Bankovskis izvēlējās vārdu no lasītā un ievietoja apsveikuma tekstā. Grāmatu secīgais (1918 - 2015) vārdu kalambūrs ir neordinārs pirmklasnieku sveiciens Latvijai šogad.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais