Pārtikas pakas trūcīgajiem piegādās Dobeles dzirnavnieks

Lauku atbalsta dienesta (LAD) komisija pieņēmusi lēmumu slēgt līgumu ar uzņēmumu Dobeles dzirnavnieks par Eiropas Komisijas (EK) finansētās pārtikas piegādi trūcīgākajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Pagaidām līgums vēl nav noslēgts, jo vispirms uzņēmumam tiks nosūtīts komisijas lēmums. Neatkarīgā rakstīja, ka šogad konkursam savus piedāvājumus bija iesnieguši divi uzņēmumi – Rīgas dzirnavnieks un Dobeles dzirnavnieks. Uzņēmums – uzvarētājs piegādās pārtikas pakas labdarības organizācijām, kuras savukārt tās dalīs Latvijas trūcīgākajiem iedzīvotājiem. Kopumā Zemkopības ministrija par piemērotām atzinusi 17 biedrības no dažādām Latvijas vietām.

Optimistiskākais scenārijs, kad pie trūcīgajiem nonāks pārtikas pakas, ir februāra beigas, taču reālākais – martā. Ar solījumiem par pārtikas paku nonākšanu ģimeņu rīcībā visi ir piesardzīgi, jo arī pērn tās vajadzēja sākt izdalīt jau gada sākumā, taču reāli tas notika tikai vasaras beigās. Tomēr pārtikas paku izdalītāji bija tik organizēti, ka paspēja 12 mēnešu pārtikas pakas izdalīt piecos mēnešos. Kā viens no iemesliem, kāpēc kavējas šīs programmas uzsākšana, tiek minēts tas, ka visai grūti vedas trūcīgo cilvēku skaita prognozēšana Latvijā. Šogad pakas plānots izdalīt 77 146 trūcīgajiem, taču, pēc Labklājības ministrijas datiem, pašlaik jau ir vismaz 120 000 nabadzīgu iedzīvotāju Latvijā. Zemkopības ministrijas Augkopības nodaļas vadītāja Kristīne Sirmā atzina, ka pārtikas paku saņēmēju skaitu ieplānot esot patiešām sarežģīti, jo būtiski atšķiras skaitļi, ko dod dažādas institūcijas, kā arī pašvaldības. Vēl ar valdības rīkojumu kā atbildīgā iestāde labdarības organizāciju izvērtēšanā atzīta Zemkopības ministrija. "Nedomāju, ka mūsu ministrija ir tā pareizā, Labklājības ministrija nepiekrita, ka tie varētu būt viņi, tāpēc to darām mēs," saka K. Sirmā. Pārtikas pakās šogad būs ātri vārāmās auzu pārslas, četrgraudu pārslas, griķu pārslas, pankūku milti, vājpiena pulveris un piens. Tādu paku trūcīgie saņems katru mēnesi.

Svarīgākais