Aicina piedalīties latviešu kultūras mājaslapas izveidē

© F64

Ar sabiedrības atbalstu tiks veidota interaktīva latviskās dzīvesziņas notikumu karte, kurā ikviens interesents varēs iegūt informāciju par aktuālajiem latviešu kultūras, izglītības un citiem pasākumiem. Tādējādi, tuvojoties Latvijas 100.dzimšanas dienai, idejas autori cer stiprināt tautas tradīcijas un veicināt kultūras mantojuma pārmantojamību.

Latviskās dzīvesziņas notikumu karte vietnē "latviskadziveszina.lv" kalpos tam, lai ikviens interesents vienuviet varētu iegūt plašu informāciju par latviešu tradicionālo kultūru un latvisko dzīvesziņu, gadskārtas svētku svinēšanas iespējām, lekcijām, konferencēm, nodarbībām un amatu darbnīcām.

Lai īstenotu ieceri, ir uzsākta sabiedrības atbalsta vākšana pūļa finansējuma vietnē projektubanka.lv, kur ikvienam ir iespēja kļūt par "Latviskās dzīvesziņas paSaules" daļu, ieguldot paša izvēlētu naudas summu kopīgā mērķa sasniegšanai. Projekta mērķis ir viena mēneša laikā savākt 1800 eiro interaktīvās kartes izstrādei. Projekta apraksts un ieguldīšanas iespēja šeit: https://projektubanka.lv/projects/latviskas-dziveszinas-pasaule

Savācot nepieciešamo summu, līdzekļi tiks veltīti programmatūras izveidei, lai latviskās dzīvesziņas kopējiem visos Latvijas novados un latviešu kopienu centros visā pasaulē būtu iespēja nodot aktuālo informāciju saviem sekotājiem. Kartes lietotāji varēs ērti un vienkārši iegūt nepieciešamo informāciju par notikumiem un latviskās dzīvesziņas atbalsta punktiem. Savukārt, ja mērķa summa netiek savākta, nauda tiek atgriezta ieguldītājiem.

„Vēsturiski latviskās dzīvesziņas zināšanas tika nodotas ģimenē, taču dažādu iemeslu dēļ zināšanu nodošanas ceļš no paaudzes paaudzē ir pārtrūcis. Tajā pašā laikā daudzi izjūt nepieciešamību aktīvi un daudzveidīgi apgūt tautas tradīcijas, tāpēc mūsu mērķis ir radīt sadarbības tīklu. Tas būs pieejams internetā kā latviskās dzīvesziņas notikumu un kopienu karte - dalībnieku kopīgi uzturēts, nepārtraukti atjaunots ziņu avots par tradicionālās kultūras pasākumiem, organizācijām un kopienām, kas mērķtiecīgi izzina un kopj mūsu tautas tradīcijas un iesaistās zināšanu tālāk nodošanā," stāsta "Radošās apvienības Dzīvotprieks" pārstāve Inese Krūze.

"Mūsu senči gadu tūkstošiem ir dzīvojuši saskaņā ar dabu un Visuma likumiem, kopdami mūsu zemi, lai tā būtu spēcinoša un auglīga nākamajiem simtiem paaudžu. Mums jāturpina mūsu tautas iesāktais un jāsargā latviskā dzīvesziņa, gan to kopjot, gan daudzinot, gan nodrošinot tās gaitu līdzi laikam," uzsver viens no idejas autoriem Madis Krūze.

"Projektu banka" ir Latvijā radīta kolektīvā ieguldījuma platforma, kur ikviens var vākt līdzcilvēku finansējumu radošu, sabiedrībai nozīmīgu ideju īstenošanai. Kopš vietnes izveides šī gada pavasarī cilvēki ieguldījuši dažādās iniciatīvās kopumā vairāk nekā 32 tūkstošus eiro, veiksmīgi finansējot jau 10 radošus projektus – gan kultūras notikumus, gan mazo uzņēmēju ieceres. "Projektu banka" top ar Sabiedrības Integrācijas fonda atbalstu, projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norve?g?ija, informatīvie draugi - Chaula.tv, radio Naba, žurnāls Studija, Veto Magazine un Satori.lv.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais