Ventspils naftas lielais darījums iegūst kriminālu nokrāsu

© www.vnafta.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) pagājušās piektdienas pēcpusdienā izplatīja paziņojumu, ka ir vērsusies Valsts policijā, lai tiktu uzsākts kriminālprocess par iespējamu nelikumīgu iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām (angļu valodā – inside trading) darījumos ar Ventspils naftas akcijām.

Latvijā pagaidām nav dzirdēts, ka par nelikumīgu iekšējās informācijas izmantošanu kāds būtu notiesāts, bet pasaulē gan inside tirgotāji ir saņēmuši bargus sodus. Piemēram, starptautiskās finanšu oligarhijas spilgtākais pārstāvis Džordžs Soross, kurš joprojām dod dāsnas stipendijas arī Latvijas politiskā procesa ietekmētājiem, 2002. gadā Francijā tika notiesāts par slepenas iekšējās informācijas iegūšanu un izmantošanu, 1988. gadā spekulējot ar tobrīd tikko privatizētās bankas Société Générale S.A. akcijām. Dž. Sorosam bija jāsamaksā 2,28 miljoni eiro, un viņam nelīdzēja iesniegumi Eiropas Cilvēktiesību tiesā un dāsni ziedojumi dažādām ietekmīgām cilvēktiesību organizācijām. Turklāt Dž. Soross nebūt nav vienīgais, kurš Rietumu pasaulē notiesāts par nelikumīgu iekšējās informācijas izmantošanu.

Bet Latvijā FKTK savus secinājumus balsta uz pārbaudēm par darījumiem, kas biržā Nasdaq Riga tika noslēgti laika posmā no 9. līdz 11. septembrim, kad biržā bija ievērojams Ventspils naftas akciju cenas pieaugums. No biržas un bankas saņemtās informācijas FKTK secināja, ka «viena ieguldītāja darbībās ir saskatāmas iekšējās informācijas izmantošanas un tirgus manipulāciju pazīmes. Ņemot vērā šī ieguldītāja darījumu apjomu un raksturu, FKTK secināja, ka šo darījumu rezultātā ir radīts būtisks kaitējums – ir nodarīts ievērojams mantiskais zaudējums un apdraudētas vēl citas ar likumu aizsargātās intereses.»

Ņemot palīgā biržas mājaslapā atrodamo vēsturisko informāciju, var pat ļoti precīzi restaurēt to dienu darbības biržā ar Ventspils naftas akcijām. 7. un 8. septembrī (tā ir pirmdiena un otrdiena) nav notirgota neviena Ventspils naftas akcija un to cena stāv uz vietas – 1,06. eiro. Bet 9. septembrī jau sākas darījumi un cena aug no 1,06 eiro līdz 1,20 eiro. Veikti 15 darījumi, un notirgoti 9000 akciju, kas Ventspils naftai gan ir ļoti niecīgs skaits. Pavisam ir emitēti vairāk nekā 104 miljoni Ventspils naftas akciju, un attiecīgi – cenas izmaiņas par 1 centu izmaina kopējo kapitalizāciju par vairāk nekā miljonu eiro.

Līdzīga tirdzniecība vērojama arī 10. un 11. septembrī (ceturtdiena un piektdiena), kad Ventspils naftas akciju cena pārsniedza 2 eiro. Cita starpā, kāds izmisīgi mēģināja cenas pieaugumu apturēt, «iemetot» tirgū 106 000 akciju paketi par salīdzinoši zemu cenu. Svētdienas (13. septembra) pēcpusdienā Euromin ar oficiālu paziņojumu atzina, ka tiek gatavots darījums par 43,25% akciju iegādi no Latvijas Naftas tranzīta (LNT) – līdz ar to visiem, kuri kaut ko saprot no akciju tirdzniecības biržā, kļuva skaidrs, ka Euromin būs jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums, kas bija pamats akciju cenas tālākam pieaugumam, un nākamajā dienā (14. septembrī) tā arī pieauga jau līdz 2,50 eiro.

Šajā laikā ir fiksēti vēl divi notikumi, kuriem varēja būt liela ietekme uz Ventspils naftas akciju cenas svārstībām. Ceturtdien, 10. septembrī, advokāts Gatis Dirnēns Rīgas apgabaltiesā atklāja tobrīd faktiski sensacionālu informāciju un brīdināja, ka tiek gatavots lielais Ventspils naftas akciju pārdošanas darījums par zemu cenu. Šo paziņojumu dzirdēja tiesneši, prokurori, apsūdzētie, advokāti, Neatkarīgās žurnālists (šo rindiņu autors) un daži neidentificēti procesa vērotāji. Tomēr tiesas sēde ir atklāta un publiskas informācijas izmantošana nav un nevar būt nelikumīga. Šajā gadījumā «iekšējās informācijas» turētāji, kuri to nedrīkst izmantot, it sevišķi savās materiālajās interesēs, ir Euromin vadītāji un viņu juristi, LNT vadītāji (Rudolfs Meroni, Olafa Berķa dēli u.c.) un viņu juristi, kā arī tās Latvijas valsts amatpersonas, ar kurām šis darījums tika saskaņots. Publiski ir izskanējis, ka darījumu LNT padomes priekšsēdētājs Rudolfs Meroni ir saskaņojis ar Ģenerālprokuratūru, bet viņš pats publiski ir norādījis, ka par darījuma tapšanu viņš informējis «kompetento iestādi». Tādējādi arī «kompetentās iestādes» darbinieki šajā gadījumā ir «insaideri».

Savukārt informācija par to, kas notika iepriekšminētajā tiesas sēdē, tika publicēta portālā nra.lv piektdien, 11. septembrī, pēc plkst. 16, t.i., pēc fondu biržas tirdzniecības sesijas slēgšanas. Tādējādi šī publikācija tirdzniecību un akciju cenu ietekmēt nevarēja.

Saskaņā ar Krimināllikuma 193. panta pirmo daļu par iekšējās informācijas izmantošanu un tirgus manipulācijām, ja nodarīts būtisks kaitējums, «soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas».

Jāatgādina, ka FKTK ir atzinusi – komisija pēta vēl vairākus Ventspils naftas akciju lielā darījuma aspektus. Piemēram, tiek pētīts, vai Euromin Holdings (Cyprus) Limited jau agrāk nebija jāizsaka obligātais akciju atpirkšanas piedāvājums, par ko varētu liecināt 4 miljonu Ventspils naftas akciju paketes pārdošana tieši obligātajā akciju atpirkšanā.



Svarīgākais