Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu zobārstniecībā sāk izmantot smieklu gāzi

© Publicitātes foto

Lai paaugstinātu pacienta komforta līmeni un novērstu iespējamos ar stresu saistītos sarežģījumus zobārstniecības procedūru laikā, it sevišķi bērniem, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts sācis pielietot pacientu medikamentozu nomierināšanu ar slāpekļa oksīdu (N2O) jeb smieklu gāzes palīdzību. Lai ieviestu šo pakalpojumu, institūta Bērnu nodaļas speciālisti ir apguvuši smieklu gāzes lietošanas tehniku, tāpat ir arī īpaši pielāgots zobārstniecības kabinets Bērnu nodaļā, lai droši varētu veikt sedāciju ar smieklu gāzi.

Sedācija ir procedūra, kas nav vispārējā anestēzija (narkoze), taču pacients saņem medikamentus, kuri to nomierina, neļaujot rasties ar augsta stresa līmeni saistītām nepatīkamām izjūtām un sarežģījumiem. Procedūras laikā pacients ir adekvātā kontaktā, mierīgs, var būt nedaudz apreibis vai eiforisks. Šis efekts ir īslaicīgs.  

Stomatoloģijas institūta Anestezioloģijas nodaļas vadītājs, anesteziologs doc. Juris Svaža skaidro, ka saskaņā ar pētījumiem zobārstniecībā vidēji 10–30% pacientu izjūt bailes vai ievērojamu diskomfortu gan pirms gaidāmās zobārstniecības procedūras, gan arī tās laikā. Paaugstināts uztraukuma (stresa) līmenis  atsevišķiem pacientiem var radīt tādas komplikācijas kā ģīboni, paaugstinātu asinsspiedienu un sirds ritma traucējumus.

Smieklu gāze jeb slāpekļa oksīda gāze ir pazīstama jau 150 gadus un tā tiek plaši pielietota dažādās medicīnas jomās, lai mazinātu sāpes un uztraukumu. Smieklu gāze ir bezkrāsaina, ar gandrīz nemanāmu, viegli saldenu smaržu, tā nekairina elpceļus, praktiski neiesaistās vielmaiņā, uz to nav konstatēta alerģija. Tās priekšrocības ir nomierinošs un pretsāpju efekts, kā arī ātra iedarbība un ātras sedācijas beigas.

Stomatoloģijas institūta Bērnu nodaļas ārste dr.Inga Rendeniece un dr. Jūlija Kalniņa informē, ka sedācija ar smieklu gāzi tiek rekomendēta bērniem vecumā vidēji no sešiem gadiem, kuri baidās no zobārsta, bet ir sadarboties spējīgā vecumā. Tāpat sedāciju ar smieklu gāzi var izmantot pieaugušo zobārstniecībā.

Sedācijas laikā bērns ar speciālas deguna maskas palīdzību elpo caur degunu slāpekļa oksīda un skābekļa gāzu maisījumu. Mazajam pacientam ir iespēja izvēlēties sev tīkamāko smaržu, piemēram, citornu, ogu, augļu u.c.; vienlaicīgi tiek veikta zobu labošana. Sedācijas laikā bērns neaizmieg un ir pie pilnas samaņas, bet jūtas daudz relaksētāks un mierīgāks. Bērns var runāt un izskaidrot savas sajūtas procedūras laikā. Vairums bērnu sedācijas laikā izjūt patīkamu siltumu, atslābumu, miegainību, vieglu roku un kāju tirpšanu. Tiklīdz sedācija tiek pārtraukta, 5-10 minūšu laikā šīs sajūtas pilnībā izzūd. Smieklu gāzes iedarbība ir īslaicīga, tādēļ pēc ārstēšanas ātri vien pacients var doties mājās.

Lai arī 30 minūtes pēc procedūras beigām smieklu gāze organismā vairs nav konstatējama, ieteicams pieskatīt bērnu vēl aptuveni 2 stundas pēc sedācijas ar smieklu gāzi.

Sedācija nav valsts apmaksāto pakalpojumu sarakstā.