Saeimai nebūtu jālemj par valsts aizdevumu "airBaltic" [papildināts]

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Saeimai nebūtu jālemj par Valsts kases aizdevuma piešķiršanu nacionālajai aviokompānijai "airBaltic", šodien pēc tikšanās ar "airBaltic" vadītāju Martinu Gausu žurnālistiem sacīja eiroparlamentārietis Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

Viņš stāstīja, ka nacionālā apvienība šodien tikās ar Gausu, un pauda nostāju, ka VL-TB/LNNK nav pieņemama iespēja, ka "airBaltic" floti varētu papildināt ar Krievijā ražotajām lidmašīnām "Sukhoi".

"Šo civilo lidmašīnu ražotājs atrodas lielākā koncernā, kas ražo arī militārās lidmašīnas. Tādējādi varam teikt, ka netieši ar civilo lidmašīnu iegādi palīdzam attīstīt Krievijas militāro kompleksu. Ja pēc investora piesaistes "airBaltic" flotē neparādās "Sukhoi" lidmašīnas un investora ieguldītā nauda ir viņa paša, tad neredzam būtiskus iebildumus," VL-TB/LNNK pozīciju klāstīja Zīle.

Pēc viņa domām, Saeimai nav iemesla balsot par valdībā atbalstīto "airBaltic" kapitāla piesaistes plānu, jo deputātiem trūkst būtiskas informācijas.

"Neredzu iemeslu, kāpēc Saeimai būtu jābalso par valdības lēmumu, jo tas būs aizdevums "airBaltic" no Valsts kases, nevis galvojums, kas būtu jāieraksta valsts budžetā. Nekorekti prasīt Saeimas piekrišanu, jo Saeima nevar zināt visas darījuma detaļas," sacīja Zīle.

Jau ziņots, ka nākamnedēļ, 17.novembrī, valdība plāno pieņemt gala lēmumu Latvijas aviokompānijas "airBaltic" jautājumā un līdz tam laikam līgums ar investoru netiks slēgts. Līdz otrdienai Satiksmes ministrija izvērtēs visus iespējamos priekšlikumus, un valdība otrdien, 17.novembrī, pieņems gala lēmumu.

Kā vēstīts, Ministru kabinets 3.novembrī pēc četru stundu apspriešanās lēma atbalstīt "Prudentia" atrasto nacionālās aviokompānijas "airBaltic" investoru, Vācijas uzņēmēju Ralfu Dīteru Montāgu-Girmesu, kura piedāvājums paredz ieguldīt aviokompānijā 52 miljonus eiro, bet valstij attiecīgi būtu jāiegulda 80 miljoni eiro. Kopējais Latvijas aviokompānijas jaunais kapitāls 132 miljonu eiro apmērā veicināšot biznesa plānu un flotes modernizēšanu.

Vakar ar Gausu tikās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcija, tomēr aviokompānijas vadītājam neizdevās deputātus pārliecināt par labu pašlaik izvēlētajam investoram no Vācijas. Kā žurnālistiem sacīja frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, ZZS varētu atbalstīt 80 miljonu eiro aizdevuma piešķiršanu lidsabiedrībai "airBaltic", ja tiktu atrasts cits, nepārprotami atbilstošs investors.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.