Vilnītis nākamgad paredz KNAB darba vājināšanos

Ja turpināsies finanšu līdzekļu samazināšana, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbs kļūs "švakāks", to intervijā aģentūrai LETA atzina KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis.

Sākotnējās aplēses liecina, ka KNAB nākamā gada budžets tiks samazināts vēl par aptuveni pusmiljonu latu, un "uz mazās iestādes fona tas ir ļoti jūtams", uzsvēra Vilnītis, pieļaujot, ka biroja darbs nākamgad varētu vājināties.

"Kāds sabiedrībai būs ieguvums, ja birojs strādās švakāk, un perspektīvā - pie naudas līdzekļu samazināšanas, tas arī sāks strādāt švakāk," prognozē Vilnītis.

KNAB nākamā gada budžets varētu būt 2,1 miljons latu.

Pagaidām naudas trūkums tieši nav ietekmējis noziegumu atklāšanu, taču tas iespaido darbinieku noskaņojumu, jo algas ir samazinātas par aptuveni 40%. "Vai kārtīgi nepaēdis karotājs ir karotājs?" retoriski vaicā Vilnītis.

KNAB priekšnieks uzsvēra: lai atklātu noziedzīgos nodarījumus saistībā ar koruptīviem darījumiem, ir nepieciešami lieli resursi un kvalificēts personāls. Algu samazināšanas dēļ no biroja jau aizgājuši vismaz četri profesionāļi, divi no viņiem pavisam, bet divi - uz laiku, cerot, ka kaut kas mainīsies. Šie cilvēki atraduši darbu ārvalstīs - Lielbritānijā, Francijā un Itālijā. Viņi esot Eiropā atzīti speciālisti, un trīs no šiem cilvēkiem strādā savā specializācijā, bet viena sieviete - privātajā sfērā. Viens no šiem cilvēkiem šo krīzes laiku izmanto studēšanai.

Vilnītis prognozē, ka nākamgad aizbrauks vēl vairāk darbinieku.

"Cik lielu rezultātu var prasīt, ja iestādes budžets ir samazināts par vairāk nekā vienu trešdaļu. Esam ieekonomējuši tik, cik vien varam, bet tas nekādu attīstību birojam nedod," atzina Vilnītis. Viņš saprot, ka "jostas var savilkt vēl, bet cik ilgi".

Pagaidām KNAB vadība vēl nezina, kur nākamā gada budžetā meklēt pusmiljona latu samazinājumu. Varianti ir dažādi, bet visi tie bremzē biroja attīstības perspektīvas.

Vilnītis uzskata, ka iepriekšējiem KNAB priekšniekiem bija "fantastiska iespēja attīstīties", bet viņam tagad ir jādomā, kā saglābt biroju, jo finanšu paliek arvien mazāk. KNAB priekšnieks sacīja, ka viņam ir "visādas domas, kā uzlabot biroja darbu, tostarp iekšējo darba organizāciju, taču finanses to neļauj".

"Ja mums būtu iepriekšējie resursi, būtu uzņēmuši jau citus apgriezienus," uzskata Vilnītis.

Runājot par šā gada budžeta grozījumiem, Vilnītis pastāstīja, ka bez algu samazināšanas līdz minimumam ir samazināta arī KNAB autotransporta bāze. Līzinga kompānijām ir atdotas trīs automašīnas, tostarp Vilnītim domātais spēkrats. Viņš tagad brauc ar "Škodu", taču šo automašīnu izmanto visi biroja darbinieki, kuriem to vajag, iepriekš saskaņojot, uz kurieni un kādos nolūkos tiks braukts.

Šogad KNAB beigsies operatīvā līzinga līgums, un birojs nolēmis "paņemt" divas līdz trīs dažus gadus vecas automašīnas. Viena tāda jau esot noskatīta kādā valsts iestādē, kas atteikusies no šīs automašīnas. Līdz ar to birojs varētu pārņemt šo spēkratu.

Svarīgākais