VID aptur "naudas atmazgātāju" grupējumu; valstij radītais zaudējums 1,15 miljoni latu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbinieki šodien pārtraukuši šogad pirmā noziedzīgā grupējuma darbību, kas nodarbojās ar finanšu noziegumos iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb naudas atmazgāšanu lielā apmērā. Valstij nodarītais zaudējums ir 1,15 miljoni latu.

Kā aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļā, 2010.gada janvārī FPP tika sākts kriminālprocess par noziedzīgu nodarījumu - Rīgas teritorijā esošu, savstarpēji saistītu uzņēmumu veiktiem aizdomīgiem finanšu darījumiem, veidojot fiktīvu uzņēmumu ķēdi.

Noziedznieku mērķis bija izvairīties no nodokļu nomaksas, ar to nodarot valstij zaudējumus aptuveni 1,15 miljonu latu apjomā un šādā veidā legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus laika posmā no 2009.gada janvāra līdz 2009.gada oktobrim. Valsts budžetam radītais kaitējums radies, uzņēmumiem nenomaksājot pievienotās vērtības nodokli.

Patlaban apzināti 30 uzņēmumi, kuri iesaistīti noziedzīgo nodarījumu ķēdē. Kopējā uzņēmumu darījumu vērtība, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, ir 5,5 miljoni latu. Šajā noziedzīgajā shēmā iesaistīti arī Krievijas, Igaunijas, Polijas un Lietuvas uzņēmumi.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā šodien veiktas kratīšanas piecās personu dzīvesvietās un sešos birojos, kā arī četrās automašīnās. Drīzumā tiks lemts par aresta uzlikšanu automašīnām. Kratīšanu laikā izņemti grāmatvedības dokumenti, datori, zibatmiņa, kurā atrodas grāmatvedības informācija, piezīmju grāmatiņas. Kratīšanu laikā izņemta arī skaidra nauda - aptuveni 71 150 latu.