Mātes vērsīsies ST pret valsts garantēto uzturlīdzekļu maksājumu samazināšanu

Vairākas mātes, kuras līdz šim par savām atvasēm saņēmušas valsts garantētos uzturlīdzekļu maksājumus, nolēmušas vērsties Satversmes tiesā (ST), apstrīdot uzturlīdzekļu maksājumu samazināšanu.

Jau ziņots, ka no 1.janvāra par katru bērnu līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai no Uzturlīdzekļu garantiju fonda bija iespējams saņemt 30 latus, bet par bērniem no septiņu līdz 18 gadu vecumam - 35 latus. Iepriekš par jaunākajiem bērniem katru gadu tika maksāti 45 lati, bet vecākiem bērniem - 54 lati.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra prasības iniciatore Marika Skulte, viņasprāt, šāds samazinājums ir pretrunā ar Satversmes 110.pantu, kas paredz valsts aizsardzību un atbalstu laulībai, ģimenei, vecāku un bērnu tiesībām, kā arī īpašu palīdzību bērniem invalīdiem un tiem, kas palikuši bez vecāku gādības vai cietuši no varmācības.

Taču valdības un vēlāk arī Saeimas pieņemtajos likuma grozījumos viņa saskata pretrunas arī ar 91.pantu, kas paredz visu cilvēku Latvijā vienlīdzību likuma un tiesas priekšā, kā arī to, ka cilvēka tiesības tiek īstenotas bez jebkādas diskriminācijas.

Turklāt izveidojusies situācija, kas, pēc viņas domām, atvieglo dzīvi uzturlīdzekļu nemaksātājiem, īpaši tiem, kas to nedara nevis tādēļ, ka nevar, bet nevēlas, jo, ņemot vērā to, ka valsts palīdzība sarukusi, arī summa, kas vēlāk tiks piedzīta no šī cilvēka, attiecīgi būs mazāka.

Šobrīd prasībai pievienojušās vēl divas mātes, un prasību iesniegt tiesā paredzēts februāra vidū. Papildus tam vairākās Latvijas pilsētās tiek rīkota parakstu, ko plānots pievienot ST iesniedzamajai prasībai, vākšana.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais