Šogad patvērumu Latvijā lūguši 317 cilvēki, visvairāk no Irākas un Vjetnamas

© Scanpix

Šogad saņemti 317 pieteikumi no patvēruma meklētājiem un 24 personām piešķirts oficiāls statuss, šodien Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēdē sacīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietniece Maira Roze.

No minētajām 24 personām četriem cilvēkiem piešķirts bēgļu statuss un 20 personām piešķirts alternatīvais statuss.

Pēc valsts piederības patvērumu pieprasījušas 86 personas no Irākas, 77 no Vjetnamas, 44 no Ukrainas, 34 no Afganistāna un 29 no Gruzijas.

Patvēruma meklētāju uzņemšanas centrā "Mucenieki" pašlaik atrodas 104 personas, no tām sešām ir piešķirts oficiāls statuss, norādīja Roze.

Kā ziņots, pēdējos divos mēnešos piedzīvots patvēruma meklētāju "uzlidojums" jeb lielāks pieplūdums, nekā ierasts.

Septembrī Latvijā ieradušies 43 patvēruma meklētāji, un oktobrī - 71 patvēruma meklētājs. PMLP pārstāvji gan pieļauj iespēju, ka gaidāmais aukstais laiks apstādinās šo plūsmu. No vairākām valstīm patvēruma meklētājiem ir tendence ierasties kopā ar visu ģimeni un tad lūgt patvērumu.

3.novembrī valdība beidzot apstiprināja patvēruma meklētāju uzņemšanas plānu, lai pilnveidotu Latvijas līdzšinējo patvēruma meklētāju uzņemšanas sistēmu un šo personu sociālekonomisko iekļaušanu Latvijas sabiedrībā.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona.

Neraugoties uz šo patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijā iekļūst patvēruma meklētāji arī no citām valstīm.

Svarīgākais