Advokāti piesakās civilizēt maksātnespējas administratorus

© F64

Latvijas Zvērinātu advokātu padome (LZAP) sagatavojusi priekšlikumus grozījumiem Maksātnespējas likumā ar mērķi pārņemt maksātnespējas administratoru apmācīšanu un uzraudzīšanu.

Maksātnespējas procesi Latvijā ir kļuvuši par veidu, kā legalizēt ļaunprātīgu parādu neatdošanu un veselu rindu citu ekonomisko noziegumu. Maksātnespējas administratori šādos gadījumos var gan darboties kā krāpšanas shēmu organizatori, gan kļūt par šo shēmu upuriem, kam uzkrauj atbildību par citu pastrādātiem noziegumiem. Proti, administratoru rīcībā ir tikai civiltiesiski līdzekļi, ar kuriem neko daudz nevar iesākt pret dokumentu viltošanu, pret maksātnespējīgo uzņēmumu mantas zagšanu un laupīšanu utt. No administratoru tiesībām šādos gadījumos sūdzēties policijai un tiesai nekādas jēgas nav, taču par maksātnespējas procesu norisi viņi tiek vainoti vairāk nekā citas instances.

Maksātnespējas procesi Latvijā aizbaida no valsts investorus un investīcijas, tāpēc valsts iestādes periodiski cenšas radīt iespaidu, ka tās kaut ko dara situācijas normalizēšanai. Maksātnespējas likums ir kļuvis ne vien par vienu no biežāk grozītajiem Latvijas likumiem, bet arī par tādu, kas jau vairākas reizes pārrakstīts pilnīgi no jauna. Nekas no solītajiem rezultātiem šādā veidā nav sasniegts. Patlaban tuvojas 1. janvāris ar spēkā stāšanās termiņu tādiem likumu grozījumiem, kas pasludinās maksātnespējas administratorus par valsts amatpersonām. Šāda likumu (nav runa tikai par Maksātnespējas likumu) norma ir apstrīdēta Satversmes tiesā. Iespējams, ka tiesa parūpēsies par esošās kārtības saglabāšanu, jo pat tā šķiet labāka par haosu, kas iestātos ar tādas normas spēkā stāšanos. Ar to draud divas kolīzijas. Pirmā – starp administratora un advokāta statusiem, kas šobrīd tiek ļoti bieži savienoti, bet kļūtu nesavienojami, jo nesavienojams ir advokāta un valsts amatpersona statuss. Otrā – starp uzņēmējdarbībai nepieciešamo lietu kārtošanas tempu, ko administrators var vismaz censties uzturēt kā brīvi praktizējošs jurists, bet ko nevis nevar, bet nedrīkst atļauties neviena valsts amatpersona.

Kārtējās izmaiņas likumos attiecībā uz maksātnespējas procesu briest jebkurā gadījumā, kurā šoreiz piedalīties grib arī LZAP. Tās sagatavoto likuma grozījumu projekta būtība ir piedāvāt tiem administratoriem, kuri šobrīd nav advokāti vai pat ne juristi, līdz 2021. gadam par tādiem kļūt, iegūstot advokāta vai advokāta palīga statusu. Pēc tam Advokātu padome viņus uzraudzītu tieši tāpat kā visus citus advokātus, ap kuriem šobrīd tiešām jūtami mazāk traču nekā ap administratoriem. Tomēr tā nav garantija un atbilde, kā Advokātu padome tiks galā ar maksātnespējas procesos plaukstošo noziedzību, jo pašai savas policijas, tiesas un cietumu Advokātu padomei nav. Savukārt valsts policijas un pārējo iestāžu darbu vakar lieliski raksturoja advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Advokātu padome vakar apliecināja, ka nogādājusi savu likumprojektu Saeimas kancelejā, taču tas nedod nekādas garantijas likumprojekta izskatīšanai līdz 1. janvārim vai izskatīšanai vispār. Pārāk nekonsolidēta izrādās juristu vide, kurā tūlīt pat atskanēja Administratoru asociācijas iebildumi pret Advokātu padomes priekšlikumiem. Vēl daudz dziļāki ir konflikti starp šīm abām juristu organizācijām un Tieslietu ministriju jeb to politisko grupējumu, kam šī ministrija tagad atdota.

VIEDOKĻI

Saulvedis Vārpiņš, zvērināts advokāts:

– To mēs redzam skaidri un gaiši, kā degradējusies visa noziegumu izmeklēšanas sistēma. Varu rādīt un skaidrot policistiem visuzskatāmākajā veidā, kādi likumi pārkāpti vienā vai otrā reiderisma gadījumā, bet tas viss atsitas kā pret sienu. Nekur tālāk netiekam arī tajos gadījumos, kuros vismaz publiski aizdomas par likumpārkāpumiem krīt uz advokātiem. Policija taču neko nav konstatējusi, un tad Advokātu padome neko izdarīt nedrīkst.

Olavs Cers, Latvijas Sertificēto maksāt-nespējas procesa administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs, zvērināts advokāts:

– Man nešķiet pareiza ne Advokātu padomes ideja, ne arī tas, kādā veidā to varētu īstenot. Pievienojos advokātu protestiem pret to, ka viņus grib spaidu kārtā padarīt par valsts amatpersonām, bet kāpēc gan viņi grib citus juristus spaidu kārtā padarīt par advokātiem? Maksātnespējas procesa uzlabošanai vajadzīga ne viena superorganizācija Advokātu padomes izskatā, bet Administratoru asociācijas tiesību nostiprināšana.