Policija būs jagatavo saraksts par visiem latviešu valodas nezinātājiem savās rindās

Reaģējot uz iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces norādījumiem, ka valsts valodas nezināšana atbilstošā līmenī nav savienojuma ar darbu Valsts policijā (VP), VP priekšnieks Valdis Voins ir uzdevis veikt vairākus pasākumus, lai šo problēmu atrisinātu un veicinātu VP amatpersonu valsts valodas zināšanu līmeņa paaugstināšanu.

Līdz šā gada 1.martam VP struktūrvienību vadītājiem ir jāiesniedz saraksts ar tām amatpersonām, kuru valsts valodas prasmju līmenis neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam. Tāpat sarakstā ir jāiekļauj arī tās amatpersonas, kuras, pildot dienesta pienākumus, nelieto valsts valodu nepieciešamā apjomā. Tam par pamatu var būt iedzīvotāju sūdzības vai Valsts valodas centra inspektoru atzinums pēc pārbaudes veikšanas un sankciju piemērošana, nra.lv informēja Iekšlietu ministrijas Sabiedrisko attiecību un organizatoriskā darba nodaļas vadītāja Sintija Virse.

Pēc nepietiekamu valsts valodas zināšanu, lai pildītu amata pienākumu, konstatācijas šīm amatpersonām tiks uzdots noteiktā laikā apgūt valsts valodu atbilstošā līmenī.

„Valsts policija ir apņēmusies valsts valodas nezināšanas pietiekamā līmenī problēmu atrisināt, jo tas traucē policistiem veikt savus dienesta pienākumus kvalitatīvi. Šie plānotie pasākumi ļaus konstatēt tās amatpersonas, kas ikdienā nepietiekamā līmenī pārzina un pielieto valsts valodu, un sekmēs valodas apguvi līdz nepieciešamajam prasmju līmenim. Ceru, ka pēc šo pasākumu īstenošanas, es vairs nesaņemšu sūdzības no iedzīvotājiem, ka policists ar viņiem nav runājis latviešu valodā,” pauž iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Nepieciešamo valsts valodas prasmes līmeni profesionālo un amata pienākumu pildīšanai Valsts policijas amatpersonām nosaka Ministru kabineta 2009.gada 7.jūlija noteikumi Nr.733 ‘Noteikumi par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību profesionālo un amata pienākumu veikšanai, pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai un Eiropas Kopienas pastāvīgā iedzīvotāja statusa iegūšanai un valsts nodevu par valsts valodas prasmju pārbaudi”.

Svarīgākais