Ekonomisti prognozē gada vidējo inflāciju

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Saglabājoties pašreiz vērojamajām zemajām naftas cenām pasaulē, vidējā gada inflācija Latvijā varētu būt 0,1-0,2%, prognozē Ekonomikas ministrijas (EM) analītiķi.

Kopumā šogad vidējo gada inflāciju turpinās noteikt ārējie faktori - naftas un pārtikas cenu dinamika pasaulē.

Oktobrī, salīdzinot ar septembri, patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,3%. Precēm tas palielinājās par 0,6 %, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,4 %.

EM skaidro, ka oktobrim ir raksturīgs cenu kāpums, kas galvenokārt ir saistīts ar sezonāliem faktoriem. Arī šī gada oktobrī lielākā ietekme uz cenu pieaugumu sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam apģērbiem un apaviem (par 3,2%) un pārtikai (par 0,9%), kas kopā noteica patēriņa cenu līmeņa pieaugumu par 0,4 procentpunktiem. Vislielākā ietekme pārtikas grupā bija cenu kāpumam dārzeņiem un olām. EM atzīmē, ka pasaules pārtikas cenām oktobrī bija vērojams būtisks kāpums, kas bija straujākais kopš 2012.gada jūlija - salīdzinot ar septembri, tās pieauga par 3,9%, ko ietekmēja straujš cenu kāpums cukuram saistībā ar sliktajiem laika apstākļiem Brazīlijā un sausumu Āzijas valstīs. Pasaules cenas pieauga arī pārējās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot gaļas produktiem.

Neliela ietekme uz cenu līmeni oktobrī bija mājsaimniecības piederumiem un mājas uzkopšanas precēm un pakalpojumiem (palielinājums mēneša laikā par 1,3%), kas noteica kopējā cenu līmeņa palielināšanos par 0,06 procentpunktiem.

Šī gada oktobrī lielākā ietekme uz cenu samazināšanos joprojām bija degvielai saistībā ar zemajām naftas cenām pasaulē. Mēneša laikā degvielai cenas samazinājās par 1,8%, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Pēc straujā pasaules naftas cenu krituma jūnijā-augustā septembrī tās bija stabilizējušās cenu līmenī 47-48 ASV dolāri (44-45 eiro) par barelu. Oktobrī pasaules naftas cenām bija vērojams neliels kāpums - vidēji cenas mēneša laikā pieauga par 1,7 %. Vienlaikus saistībā ar prognozēm, ka naftas piegādes apjomi netiks samazināti, nav pamata gaidīt būtisku naftas cenu kāpumu tuvākajā laikā, norāda EM.

Noslēdzoties sezonai, cenas samazinājās arī tūrisma un viesnīcu pakalpojumiem, kā arī transporta pakalpojumiem, kas kopējo cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Cenas samazinājās arī personīgās aprūpes precēm par 0,9%, kas samazināja kopējo cenu līmeni par 0,05 procentpunktiem.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

Šā gada oktobrī, salīdzinot ar iepriekšējā gada oktobri, patēriņa cenas samazinājās par 0,2%. Gada vidējā inflācija oktobrī bija 0,2%.

Latvijā

Kādēļ valsts pārvaldē nav vēlams attālinātais darbs; kā Valsts kancelejas direktors plāno organizēt kandidātu atlasi augstajiem amatiem; vai garā, sarežģītā kandidātu atlases procedūra nav piesegs, lai izvairītos no atbildības; par nejēdzīgo aizraušanos ar dokumentu slepenošanu un valsts pārvaldes spēju un nespēju komunicēt ar sabiedrību – intervijas turpinājums ar Valsts kancelejas direktoru Raivi Kronbergu.

Svarīgākais