Pacientu drošībai identifikācijas aproces arī Stradiņos

Identifikācijas aproces palīdzēs mediķiem atpazīt ikvienu pacientu nekavējoties, īpaši svarīgi tas ir gadījumos, ja pacients nevar pateikt savu vārdu, vai situācijās, ja uzņemšanā ir liels pacientu pieplūdums © Publicitātes foto

Pacientu drošībai arī P. Stradiņa slimnīca ieviesusi identifikācijas aproces. Šādas aproces jau izmanto Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļa.

Iestājoties Stradiņa slimnīcā plānveida kārtā vai nokļūstot Neatliekamās medicīnas centrā, visi pacienti no novembra saņem identifikācijas aproces. Šo aproču mērķis ir paaugstināt pacienta drošu un kvalitatīvu ārstēšanu un aprūpi slimnīcā, informē slimnīcas speciāliste Lāsma Sīle. Aproce ir plāna plastikāta lente, uz kuras tiek uzdrukāta informācija par pacientu – vārds, uzvārds, dzimšanas dati, medicīnas kartes numurs –, un to apliek pacientam ap roku. Aproce nesatur iebūvētas mikroierīces vai biometriskos datus.

Aproce ir nepieciešama, lai ārstēšanās un aprūpes procesa laikā – no reģistrēšanās līdz izrakstīšanās brīdim – pacients saņemtu tieši viņam noteikto terapiju, medikamentus un izmeklējumus. Personāls pārbauda aproces datus, kad pacients iestājas slimnīcā, pirms katras manipulācijas, procedūras un pirms medikamentu saņemšanas, kā arī izrakstīšanās no slimnīcas un dokumentu noformēšanas, un citos gadījumos. Izrakstoties no slimnīcas, pacients aproci varēs noņemt, pārgriežot to ar šķērēm.

Pacienti plānveida uzņemšanā saņems aproces zaļā krāsā, bet tie, kuriem tiks sniegta neatliekamā palīdzība, – baltā krāsā. Ja ārsti lems par turpmāko ārstēšanos stacionārā, tad šiem pacientiem arī tiks izsniegtas aproces zaļā krāsā. Jaundzimušie zēni saņem aproci zilā krāsā, meitenes – rozā krāsā. Pacientu ērtībām slimnīcā ir izvietoti informatīvi plakāti par identifikācijas aprocēm. L. Sīle stāsta, ka vienas nedēļas laikā stacionārā iestājas aptuveni 900 līdz 1000 pacientu. Neatliekamās medicīnas centrā diennakts laikā pēc palīdzības vēršas vidēji 170 pacientu.



Latvijā

Tuvākajā diennaktī debesis virs Latvijas būs diezgan skaidras un naktī austrumu rajonos gaiss var atdzist līdz -4 grādiem, bet sestdien dienā atkal būs mēreni silts, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Svarīgākais