Difterija no bērniem neatkāpjas: šogad saslimuši jau četri

© F64

Pēdējos gados pieaudzis reģistrēto difterijas gadījumu skaits, īpaši bērnu vidū, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās uzraudzības dati.

No 2009. līdz 2011. gadam kopā tika reģistrēti 14 difterijas gadījumu, taču šajos gados netika reģistrēti saslimšanas gadījumi bērniem. Savukārt nākamajos trijos gados – no 2012. līdz 2014. gadam – tika reģistrēti 35 difterijas gadījumi, no tiem 12 (!) gadījumu bērniem. Epidemiologi uzsver, ka 2015. gadā epidemioloģiskā situācija ar difteriju joprojām ir nelabvēlīga, jo no 2015. gada janvāra līdz oktobra beigām kopā reģistrēti deviņi difterijas gadījumi, no tiem četri gadījumi bērniem. Tas notiek apstākļos, kad ir iespējams bērnus vakcinēt pret difteriju un vakcinācija ir bez maksas.

SPKC speciālisti uzsver, ka difterijas epidemioloģiskās situācijas pasliktināšanos Latvijā izraisa nepietiekams imunizācijas jeb vakcinēšanās līmenis, jo difterija ir vakcīnregulējama infekcijas slimība. Vakcināciju pret difteriju apmaksā valsts. Lai gan iepriekš bija sasniegts pietiekami augsts imunizācijas līmenis, kas ievērojami samazināja saslimstību ar difteriju, tomēr pēdējos gados vērojama imunizācijas rādītāju pasliktināšanās tendence – īpaši pieaugušo un pusaudžu vidū. Imunizācijas līmenis 2014. gadā pieaugušajiem samazinājies līdz 59 procentiem (tas nozīmē, ka tikai nedaudz vairāk par pusi iedzīvotāju Latvijā ir vakcinēti pret difteriju un līdz ar to pārējie ir šīs slimības potenciālie izplatītāji), bet 14 gadus veciem pusaudžiem imunizācijas līmenis nokrities līdz 89 procentiem. SPKC dati liecina: lai gan imunizācijas līmenis pret difteriju zīdaiņiem divu mēnešu vecumā ir 95 procenti, tas pēdējo gadu laikā turpina samazināties un salīdzinājumā ar 2013. gadu krities par diviem procentiem. Uzraudzības rezultāti liecina, ka pieaudzis to vecāku īpatsvars, kuri rakstiski noformējuši atteikumu no vakcinācijas pret difteriju bērniem. Lai ierobežotu infekcijas slimības izplatību un pat pilnībā to likvidētu, ir nepieciešams nodrošināt vismaz 65 procentu pieaugušo iedzīvotāju vakcināciju un vismaz 95 procentu vakcināciju bērnu vidū. Speciālisti uzsver, ka aizsardzībā pret difteriju izšķiroša nozīme ir savlaicīgai un pilnai pamatvakcinācijai un regulārai balstvakcinācijai.

Epidemiologi atgādina, ka difterija ir lipīga un dzīvībai bīstama infekcijas slimība, kas izplatās gaisa pilienu ceļā. Ar difteriju var inficēties, ieelpojot sīkus pilienus, kurus izplata inficētā persona, runājot, klepojot vai šķaudot. Ar difteriju var inficēties, arī saskaroties ar priekšmetiem, sadzīves piederumiem, uz kuriem ir infekcijas izraisītājs. Difterijas baktērijas izdala toksīnu, kas bojā dažādu orgānu audus, sevišķi sirds muskulatūras, nieru, aknu, virsnieru dziedzera un nervu audus. Ja difterijas slimnieka ārstēšana netiek laikus uzsākta, smagākos gadījumos slimība var beigties ar nāvi vai invaliditāti. SPKC speciāliste Ilze Arāja norāda, ka kopš 2002. gada ar difteriju Latvijā miruši 20 cilvēku, tajā skaitā četri bērni. Neviens no mirušajiem nebija vakcinēts. Saskaņā ar vakcinācijas kalendāru vakcināciju pret difteriju sāk divu mēnešu vecumā.

Neatkarīgā rakstīja, ka pēdējo desmit gadu laikā ar infekciju slimībām, pret kurām ir vakcīnas un vakcināciju apmaksā valsts, miruši 35 bērni. Tāpat pēdējos gados ar šādām infekcijas slimībām Bērnu slimnīcā ārstējušies vairāk nekā 700 bērnu un lielākoties ārstēšanās process nav bijis viegls. Visos saslimšanas gadījumos ar difteriju bērni slimnīcā nonākuši smagā stāvoklī. Savukārt no vakcīnu blakusparādībām vai komplikācijām neviens bērns miris nav, liecina Bērnu slimnīcas mediķu apkopotā informācija. Lai pievērstu vecāku uzmanību infekcijas slimībām, pret kurām ir vakcīnas, Bērnu slimnīcas mediķi organizē lekcijas par vakcinācijas nozīmi un ir izveidots Bērnu vakcinācijas centrs, kur var uzzināt visu informāciju par potēm.

Pret difteriju* vakcinē

Zīdaiņus

2 mēnešu

4 mēnešu

6 mēnešu

12–15 mēnešu vecumā

Bērnus

7 un 14 gadu vecumā

Pieaugušos

Ik 10 gadu

*Kombinēta vakcīna (zīdaiņus vakcinē arī pret stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, B tipa Haemophilus influenzae infekciju; bērnus 7 gadu vecumā vakcinē arī pret stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, 14 gados arī vakcinē pret stinguma krampjiem, poliomielītu; pieaugušā vecumā – arī pret stinguma krampjiem)

Avots: Vakcinācijas kalendārs, SPKC



Latvijā

Policistiem, ugunsdzēsējiem, robežsargiem, ieslodzījuma vietās nodarbinātajiem, Nodokļu un muitas policijā nodarbinātajiem plānotā atlīdzības paaugstināšana ietvers arī jaunu piemaksu 300 eiro apmērā pirms nodokļu nomaksas par noteikto funkciju un uzdevumu izpildi, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā.