"Citadeles" pārdošanā konsultāciju pakalpojumiem iztērēts ap 5 miljoniem

© F64

Konsultāciju pakalpojumiem "Parex bankas" restrukturizācijā un bankas "Citadele" pārdošanā izlietoti vairāk nekā 5 miljoni eiro jeb 6,8% no pārdošanas summas, liecina parlamentārās izmeklēšanas komisijas aplēses.

Pašlaik "Citadeles" pārdošanas parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojums nav publiski pieejams. Komisija nav pabeigusi šo ziņojumu, līdz ar to tajā iespējamas izmaiņas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, komisija no tai pieejamas informācijas aprēķinājusi, ka kopējā izlietotā summa par konsultāciju pakalpojumiem no 2009.gada līdz 2015.gada 1.aprīlim bija vairāk nekā pieci miljoni eiro, kas ir 6,8% no bankas "Citadale" pārdošanas summas.

Izdevumi, kas saistīti ar konsultantu piesaisti "Parex bankas" restrukturizācijai un bankas "Citadele" pārdošanas procesa sākšanai 2009.-2014.gadā, lēšami vairāk nekā 2 miljonu eiro apmērā. Aptuveni 1,58 miljoni eiro bija samaksāti par "Nomura" pakalpojumiem, bet vēl aptuveni 0,57 miljoni eiro par zvērinātu advokātu biroja "Sarinen" pakalpojumiem, teikts komisijas ziņojuma projektā.

Savukārt konsultantu piesaistei "Citadeles" pārdošanas procesam 2013.-2015.gadā bija 2,9 miljoni eiro. Tostarp 2,1 miljons eiro bija izlietoti "Societe Generale" pakalpojumiem, ap 706 000 eiro - "Linklaters", ap 68 400 eiro - "Ernst&Young Baltic", ap 16 200 eiro - "Hill&Knowlton Latvia", ap 5100 eiro - "Superia" un ap 3763 eiro - zvērinātu advokātu biroja "Eversheds Bitāns" pakalpojumiem. Savukārt vēl ap 16 300 eiro izlietoti tulkošanai, notāra pakalpojumiem, komandējumiem un citiem pakalpojumiem, norādīts komisijas ziņojuma projektā.

Kā ziņots, Saeima nolēma līdz 18.decembrim pagarināt darbības termiņu parlamentārās izmeklēšanas komisijai par bankas "Citadele" pārdošanu.

Komisija lūgumā parlamentam skaidroja, ka darbības laika pagarināšana nepieciešama vairāk tehnisku iemeslu dēļ, lai līdz galam būtu iespējams sagatavot galaziņojumu iesniegšanai parlamentā. Komisijas deputāti iepriekš norādīja, ka pagarinājums nepieciešams, jo budžeta izskatīšanas dēļ nav iespējams pienācīgi pievērsties izmeklēšanas komisijas gala dokumenta noslīpēšanai.

Jau ziņots, ka 20.aprīlī Privatizācijas aģentūra pabeidza bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.