VAKARA ZIŅAS: Vai latviešu slavenības skārusi rudens depresija?

© Ingrīda Punka

Tumšie vakari, lietus, drēgnais laiks nebūt neuzlabo omu, gluži otrādi – izskan runas par bēdīgu noskaņojumu, skumjām un pat depresiju. »Vakara Ziņas« noskaidroja, kā šo rudeni aizvada pašmāju populārie ļaudis.

Elita Patmalniece pagarina vasaru Venēcijā

Modes māksliniece Elita Patmalniece stāsta, ka rudens viņai ir kā jauns darba cēliens «Tas ir iegājies no skolas laika. Savulaik man rudenī sākās mācības, tagad darbs.» Elita teic, ka zeltainajā rudenī vienmēr ir silti un jauki. «Turklāt šajā gadalaikā ir vēlme sakārtot māju, jo vasarā, apkārt skrienot, tam nav bijis laika,» viņa nosaka.

Runājot par rudens depresiju, modes māksliniece prāto, ka tā varētu piemeklēt, kad ir klāt tumšie vakari un no vasaras laika jāpāriet uz ziemas laiku: «Tagad jādedzina sveces un sev apkārt jārada daudz gaismas. Ir jau žēl, ka mums tā vasara tik īsa.» Savulaik tumšajos vakaros Elita nodarbojusies ar rokdarbiem – adījusi.

Lai izturētu gan rudeni, gan ziemu, Elita iesaka arī izmēģināt aizbraukt uz kādu siltāku zemi. Šobrīd modes māksliniece aizceļojusi uz Itāliju, kur paildzinās ne tikai vasaru, bet arī gūs pozitīvas emocijas. Brauciena mērķis ir Venēcijas biennāle. «Atgriezīšos Latvijā iedvesmojusies un apkopošu savus aizvadītās vasaras darbus. Tad arī sāksies mans darba cēliens,» viņa nosaka.

Haralds Burkovskis mudina priecāties par dzīvi

LNT analītiskā raidījuma «TOP 10» vadītājs Haralds Burkovskis atklāj, ka ar viņu šajā rudenī viss kārtībā: «Mani neskar ne pavasara, ne rudens depresija, ne arī sezonālās iesnas.»

Lai uzlabotu sev un apkārtējiem omu, Burkovskis izvēlas apģērbu košos toņos. Šonedēļ sastapām žurnālistu tērpušos salātzaļā vējjakā un, kā viņš pats uzsvēra – pabalējušu ķieģeļu krāsas biksēs.

«Man patīk košas krāsas. Beidzamajos gados izvēlos tikai spilgtu apģērbu. Man nav skaidrojuma, kāpēc tas tā ir. Esmu ievērojis, ka pie mums ziemā cilvēki lielākoties mēdz ģērbties tumšas krāsas apģērbā. Man nepatīk, ka tā, jo ārā jau ir tumšs un sniegs ir pelēks, tad kāpēc vēl tik drūmi jāģērbjas,» teic žurnālists.

Tiem, kuri sirgst no rudens depresijas, Burkovskis iesaka ieklausīties kādā dzīves gudrībā: «Teikšu kā dakteris, kad pie viņa aiziet pacients, kuram ir visas kaites, ieskaitot arī depresiju. Uz ko dakteris saka: «Alkoholu nelietot, nepīpēt, sievietes un ballītes jāaizmirst. Ir labi jāguļ, pareizi jāēd. Ne ceptu, ne vārītu, ne sāļu, ne saldu, ne skābu. Un pats galvenais – vairāk priecāties par dzīvi!»

Jana Duļevska: «Ir jāizdzīvo!»

Allaž dzirksteļojošā humoriste un raidījumu vadītāja, divu dēlu māmiņa Jana Duļevska atklāj, ka nomāktību, iespējams, rada tumšais laiks un vēsie laika apstākļi: «Nu neko! Ir jāizdzīvo! Diezin vai tā ir depresija, drīzāk nomākts garastāvoklis. Lai vieglāk pārdzīvotu rudeni un ziemu, palīdzēs ģimene, draugi, sportošana un kopīga atpūta. Es gan pati grēkoju un nesportoju. Bet vajadzētu! Arī pareizs uzturs un vitamīni jālieto. Grūti visiem vienādu recepti nosaukt, katram jau savi noslēpumi, kā uzlabot garastāvokli un kliedēt nomāktību tumšajā rudenī.

Taču jāatzīst, ka rudens man ļoti patīk. Manā privātajā dzīvē rudens periodā vienmēr notiek apbrīnojami patīkami notikumi. Mobilizējāmies un skolēnu brīvdienas pavadījām visa ģimene kopā,» stāsta Jana.



Latvijā

Tā dēvētās nodokļu reformas ietvaros par vienu procentu punktu tika samazinātas iemaksas banku pārvaldītajos pensiju otrā līmeņa fondos. Šis viens procentu punkts tiks novirzīts valsts pārvaldītajā pirmajā pensiju līmenī. Tā kā šī pārbīde noteikta uz četriem gadiem, tad tiek lēsts, ka šajā laikā bankas nesaņems 616 miljonus eiro.

Svarīgākais