Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

NEŽĒLĪGI: Mednieki nošauj ģimenes mīluli un pamet to grāvī

© Facebook

Kāda sieviete sociālajā tīklā Facebook pauž sašutumu par kāda mednieku kluba darbībām, kuri pēc viņas domām un iegūtās informācijas aukstasinīgi nošāvuši viņas ģimenes mīluli un iemetuši dzīvnieka līķi grāvī. Suņa saimniece uzzinājusi, ka dzīvnieka pazušanas dienā norisinājās malumedības.

Sieviete Facebook ziņoja, ka 20. oktobra pievakare pazudis ģimenes mājdzīvnieks – vācu aitu suns. Pēc četrām dienām sieviete savā sociālā tīkla kontā paziņoja, ka suns ir atrasts, taču beigts – mednieku nošauts un iemests grāvī. Sieviete uzzināja, kas ir apkaimes mednieku kolektīvs, kuru biedri varētu būt suni nonāvējuši.

”Mums,laukos dzīvojošiem, kuri laukos tur savus suņus, jāsien suņi pie ķēdes, neatkarīgi no tā cik hektāri katram no mums pieder! Un tad nošautu iemest grāvī!!!! Šo saucamo,mednieku klubu jau noskaidrojām,” sašutumā saka vācu aitu suņa saimniece.

Sieviete turpinaja izpētīt un noskaidrot, kādēļ suns ir nošauts. Tika noskaidrots, ka šajā laikā notikušas malumedības, kuras nebija saskaņotas. Suņa saimniece pat ir sazinājās ar Latvijas Mednieku asociācijas priekšsēdētāju Haraldu Barviku:

”Apstiprinājās tas, ko daudzi mednieki nezina vai negrib zināt - suņus tā ņemt un šaut nedrīkst!!! Par klejojošu suni ir jāziņo pašvaldībaiun tikai tad, ja pašvaldība izdod rakstisku atļauju drīkst šaut!!! Tā kā,cilvēki neticiet mednieku murgiem, ko visi sludina, ka ja suns ir tālāk pa 200m no mājām drīkst šaut - NEDRĪKST!!!! Un par cik mūsu varonis nav pieteicies pats un atvainojies,tad cīņa turpinās un turpināsies!!!”

Portāls nra.lv sazinājās ar Pārtikas un veterinaro dienestu (PVD), kura pārstāvji norādīja:

”Dzīvniekam vienmēr ir jābūt saimnieka uzraudzībā, vienalga, vai dzīvnieks ir palaists izskrieties pilsētas teritorijā vai ārpus tās un saimniekam ir jāspēj kontrolēt dzīvnieka rīcību.. Bez pajumtes un īpašnieka uzraudzības palicis dzīvnieks (izņemot savvaļas dzīvnieku) uzskatāms par klaiņojošu dzīvnieku."

Vietējai pašvaldibai ir pienākums organizēt klaiņojošu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu dzīvnieku izķeršanu un, ja nepieciešams, nogalināšanu, tāču , lai gan normatīvie akti paredz iespēju klaiņojošus dzīvniekus nošaut, pašvaldības šādā veidās ar klaiņojošiem dzīvniekiem necīnās. Ja dzīvniekies atradās medību platībās, tad šāda nonāvēšana uzskatāma par medībām, ja ievēroti medību noteikumi.

”Lai noskaidrotu situāciju un notikušā apstākļus – vai dzīvnieks bija ieklīdis medību teritorijā, vai tā ir bijusi ļaunprātīga rīcība, cilvēkam ar iesniegumu noteikti būtu jāvēršas policijā, kas veiks notikušā izmeklēšanu,” norāda Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa.