Sāk maksāt pilnas pensijas

Lielākā daļa pensionāru februārī sāk saņemt pilnas pensijas, tomēr joprojām nav atrisināts jautājums par izdienas pensiju saņēmējiem un priekšlaikus pensijā aizgājušajiem iedzīvotājiem.

Labklājības ministrija atgādinājumā norāda, ka no 2010. gada 1. februāra pensijas bez ierobežojumiem saņems strādājošie un nestrādājošie vecuma pensijas saņēmēji, kā arī tie izdienas pensijas saņēmēji, kuriem tās maksā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA). Neizmaksāto pensijas daļu par laiku no 2009. gada 1. jūlija līdz 2010. gada 31. janvārim pensionāri saņems atpakaļ aprīlī. To nosaka janvārī Saeimā pieņemtais Pensiju ieturējumu atmaksāšanas likums.

Tāpat no 1. februāra ierobežojumi 10 procentu apmērā atcelti arī tiem pensionāriem, kuriem līdz 2009. gada 30. jūnijam vecuma pensija piešķirta priekšlaicīgi. Viņiem jau februārī pensiju izmaksās līdzšinējā jeb 80 procentu apmērā no piešķirtās pensijas. No 1. jūlija tiem pensionāriem, kuri priekšlaicīgi pensionējās līdz 2009. gada 30. jūnijam, piešķirtās vecuma pensijas apmēru samazināja par 10 procentiem. Tomēr tiem pensionāriem, kuri aizgāja pensijā priekšlaikus, sākot no pērnā gada jūlija, kā arī tie, kuri pensionējas priekšlaikus pašlaik, pensiju izmaksā tikai 50 procentu apmērā.

LM uzsver: tā kā Satversmes tiesas spriedums attiecas tikai uz tiem pensionāriem, kuri aizgāja priekšlaikus līdz jūlijam, bet ierobežojumi pensiju izmaksai personām, kuras pensijā priekšlaicīgi devušās pēc 1. jūlija, noteikti Pensiju likumā, tad šīs personas turpina saņemt pensiju tikai 50 procentu apmērā. Visi pārējie ierobežojumi bija noteikti likumā par pensiju un pabalstu izmaksu no 2009. gada 1. jūlija līdz 2012. gadam, un tieši šīs normas tika apstrīdētas tiesā.

Tieši tāda pati situācija attiecas uz izdienas pensionāriem, kuri saņem pensijas ne no VSAA, bet dažādām iestādēm, tas nozīmē, ka šīs izdienas pensijas netiek maksātas no sociālā, bet gan valsts budžeta un nauda paredzēta katrai iestādei. Pagaidām tikai Iekšlietu ministrija ir paziņojusi, ka tās izdienas pensionāri saņems pilnas pensijas un tam tiek meklēta nauda. Attiecībā uz citiem izdienas pensionāriem risinājumu nav, tāpat kā attiecībā uz priekšlaicīgajiem pensionāriem, kuri turpina saņemt tikai pusi pensijas.

"Kāpēc daudzi iedomājas, ka tie, kuri priekšlaikus aiziet pensijā, ir sliņķi un nevēlas neko darīt. Daudzi ir cilvēki ar hroniskām saslimšanām, kur netiek dota invaliditātes grupa," Neatkarīgajai atzīst bezdarbnieks Jānis Pērkons no Rīgas. Tā kā Jānim ir 60 gadu, drīz beigsies bezdarbnieka pabalsts, bet bezdarbnieku mācības jāgaida vairākus mēnešus, kā arī savā dārznieka profesijā saslimšanas dēļ viņš vairs, visticamāk, nevarētu strādāt, viņš apsvēris domu pensionēties pirms laika. Viņu uztrauc, kāpēc vieni pensionāri, kuri pensionējās līdz pērnajam jūlijam, ir labāki par tiem, kuri pensijā iet tagad? Pagaidām neesot redzams, ka ministrija vai Saeima, kas šādi sadalījusi pensionārus divās daļās, kaut ko darītu lietas labā.

***

UZZIŅAI

Kā maksās pensijas no februāra?

- Visiem pensionāriem atcelts 10% pensijas ierobežojums

- Strādājošiem pensionāriem atcelts 70% pensijas ierobežojums

Izdienas pensijas

- Ierobežojumi atcelti tikai tiem izdienas pensionāriem, kuriem pensijas izmaksā no sociālā budžeta un rēķina VSAA

Priekšlaicīgās pensijas

- Ierobežojumi atcelti tikai tiem pensionāriem, kuri pensiju priekšlaikus pieprasījuši līdz 2009. gada 1. jūlijam. Viņi saņems pensijas 80% apmērā

Nav skaidrs

- Kā maksās izdienas pensijas, kuras līdz šim izmaksāja no atsevišķu iestāžu vai ministriju budžeta (piemēram, prokuroriem, policistiem, tiesnešiem u. c.) Viņi saņem pensijas par 10 vai 70% mazākas

- Kā maksās priekšlaicīgās pensijas cilvēkiem, kuri aizgājuši pensijā no 2009. gada 1. jūlija? Viņi saņem pensiju tikai 50%

Avots: Neatkarīgā

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais