Pašvaldību savienība Dombrovskim norāda uz IIN plāna neizpildi

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šodien nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL), norādot, ka janvārī pašvaldību budžetā vērojama būtiska iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu plāna neizpilde, un lūdzot steidzami risināt jautājumu par kompensācijas piešķiršanu pašvaldībām, lai tās varētu izpildīt savas funkcijas, tostarp nodrošināt izglītības iestāžu darbību, sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanu.

LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis vēstulē norādījis: Operatīvie dati liecina, ka šā gada janvārī pašvaldību budžetā vērojama būtiska iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu plāna neizpilde.

Saskaņā ar Valsts kases mājas lapā publicēto informāciju par iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadalījumu no Valsts kases sadales konta, līdz šā gada 29.janvārim pašvaldībām bija sadalīti 23 525 091 lati, kas ir 69,55% no janvāra prognozes.

Prognozētie ieņēmumi Valsts kases sadales kontā janvārī (mēnesī viena divpadsmitā daļa no gada prognozes): 33 825 771 lati.

Par nodokļa ieņēmumu plāna neizpildi janvārī saņemta informācija arī no Rīgas pilsētas un Ventspils pilsētas pašvaldībām, kuras ar Finanšu ministriju ir noslēgušas līgumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa īpašu maksāšanas un uzskaites kārtību savā teritorijā.

Precīzi dati par šo pašvaldību iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu apjomu janvārī būs zināmi pēc oficiālas informācijas saņemšanas, norādīts vēstulē.

LPS vērš uzmanību uz to, ka atbilstoši likuma "Par valsts budžetu 2010.gadam" 32.pantam FM izvērtē faktisko pašvaldību IIN ieņēmumu izpildi par iepriekšējo mēnesi salīdzinājumā ar prognozēto un tādā gadījumā, ja tiek konstatēta IIN ieņēmumu neizpilde vairāk nekā par 8% no gada sākuma, sniedz priekšlikumus līdz nākamā mēneša 15.datumam Ministru kabinetam lēmuma pieņemšanai par IIN ieņēmumu neizpildes kompensāciju no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Lūdzam steidzami risināt jautājumu par iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu prognozes neizpildes kompensācijas piešķiršanu pašvaldībām, lai tām būtu nepieciešamie finanšu līdzekļi pašvaldību funkciju veikšanai, tai skaitā izglītības iestāžu darbības nodrošināšanai un sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sniegšanai. Jāatzīmē, ka janvārī iedzīvotāju ienākuma nodoklis ir vienīgais nozīmīgais pašvaldību ieņēmumu avots.

Svarīgākais